Şcolile din România au la dispoziţie trei zile pentru a prezenta modul în care încep cursurile pe 14 septembrie. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că decizia, care aparține unităților de învățământ, trebuie să fie comunicat părinților până joi, 10 septembrie.

 

Decizia va fi luată în funcție de media de infectări la mia de locuitori din zona în care se află școala. Ieri, direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au anunțat care este situaţia epidemiologică a fiecărei localităţi urmând ca în termen de trei zile, şcolile să emită scenariul adoptat pentru începerea noului an şcolar.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, duminică seară, că scoala va începe pe 14 septembrie, scenariul de urmat fiind decis de fiecare unitate de învăţământ în funcţie de situaţia epidemiologică. Anisie a precizat că inspectorii scolari sunt optimişti că în 80% din şcoli elevii să se întoarcă în clase. Varianta revenirii în clase de la 1 octombrie şi efectuarea cursurilor online timp de două săptămâni de pe 14 septembrie a fost abandonată.

Conform procedurii stabilite de autorități, școlile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.

Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, iar apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de Comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul verde, galben şi roşu

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu Covid-19, în ultimele 14 zile. În acest caz toţi copiii trebuie să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.

Situaţia din Bihor

În şedinţa de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii De Urgenţă (CJSU) a fost revizuită lista localităților din Bihor în care se impun măsuri de restricționare conform prevederilor în vigoare. Cele 25 de localitățile vizate, în care incidența cazurilor confirmate pozitiv cu Covid-19, în ultimele 14 zile, depășește 1,5 cazuri/1.000 de locuitori, sunt: Bulz 16,26; Pocola 3,48; Tulca 3,33; Măgești 3,06; Ţetchea 3,05; Remetea 2,80; Sânnicolau Român 2,62; Aușeu 2,41; Ceica 2,34; Cefa 2,10; Vadu Crișului 2,02; Tăuteu 2,00; Hidișelu De Sus 1,90; Drăgești 1,90; Mădăras 1,81; Brusturi 1,74; Drăgănești 1,71; Husasău de Tinca 1,68; Căbești 1,66; Oșorhei 1,64; Aștileu 1,63; Boianu Mare 1,56; Gepiu 1,55; Popești 1,55; Sâmbăta 1,53.

În localitățile menționate este interzisă desfășurarea activităților cu publicul în interiorul clădirilor pentru: restaurante, cafenele, operatori economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, instituții muzeale, biblioteci, librării și cinematografe.

Totodată, s-a decis ridicarea restricțiilor pentru localitățile Abram, Aleșd, Curățele, Derna, Ineu, Nucet, Tărcaia și Vârciorog.