Sesiune internațională la Universitate - Românii din Balcani
Universitatea din Oradea a fost, în acest weekend, gazda sesiunii internaționale „Românii din Balcani (sec. Al VIII-lea – sec al XXI-lea)” un eveniment la care s-a discutat despre ce face astăzi, România, pentru românii din Balcani.
Festivitatea de deschidere a avut loc vineri, de la ora 9.30, în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea. Din prezidiu au făcut parte prefectul Ioan Mihaiu, rectorul Constantin Bungău, cancelarul Senatului Universității – Daniel Pașca, decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Ioan Horga, profesorul Ion Solcanu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Academia oamenilor de Știință din România, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare – Sorin Șipoș și istoricul Mihai Drecin care a fost moderator.
Rectorul Constantin Bungău a subliniat că tinerii cercetători, organizatorii și participanții, au tot sprijinul conducerii Universității iar Ioan Mihaiu a spus că românii din afara țării sunt o resursă importantă pentru România.
„Este foarte important ca românii de peste hotare să simtă că România îi prețuiește și rămâne o țară accesibilă. Este de datoria noastră, a autorităților publice, să pătrăm viu patriotismul și, acolo unde este cazul, să îl aprindem în acești oameni. Dar nu în sensul urii față de alte neamuri ci al dragostei față de România”, a spus prefectul. Daniel Pașca a felicitat Facultatea de Istorie pentru multitudinea de evenimente pe care le organizează iar Ion Solcanu i-a mulțumit generalului (r) Grigore Bartoș pentru prezență, afirmând că Armata Română are cel mai important merit în înfăptuirea, păstrarea și consolidarea Marii Uniri, fără de care identitatea națională ar fi avut de suferit.
„Dincolo de dimensiunea națională, evenimentul are o și o dimensiune europeană. La Sibiu s-a vorbit despre o Europă pentru oameni, mai aproape de cetățenii ei. Cred că în următoarea perioadă vom asista la o redescoperire a identităților, ca părți integrante ale Uniunii Europene. Ele vor duce la o interconectivitate, pentru că intercațiunile nu țin doar de autostrăzi. Europa abia acum începe să pună bază pe ea. Iar aici, la interconectivitate, Bihorul este un punct de reper. Este un loc în care culturi diferite se conectează unele cu altele, dar și un spațiu de transfer cultural și spiritual. Sesiunea internațională de astăzi se înscrie în această dimensiune”, a spus, printre altele, decanul Ioan Horga. Lucrările sesiunii se desfășoară în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea (parter), Plen și Secțiunea I, și în Sălile de Conferințe ale Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” (etaj III), (Secțiunile II și III). La eveniment participă cercetători din Arad, Alba Iulia, București, Budapesta (HU), Carei, Chișinău (MD), Cluj-Napoca, Constanța, Golubac (SRB), Iași, Pancevo (SRB), Ploiești, Szeged (HU) și Oradea.
Pe parcursul celor două zile au fost prezentate cărți și reviste și abordate subiecte legate de conștiința națională la aromâni, statutul de minoritate națională al aromânilor din Albania, organizarea bisericii din Serbia de Est, relațiile româno-iugoslave, viața publicitică românească din Voivodina etc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.