Printre nenumăratele proiecte derulate în acest an la LT „Unirea” Ștei, a cărui conducere este compusă din prof. ing. Adrian Gruie, director, și prof. Cristian Vieriu, director adjunct, recent s-a încheiat un flux de mobilitate derulat în Italia, considerat a fi un real succes.

 

Conform afirmațiilor făcute de prof. ing. Adrian Gruie, la întoarcerea din peninsulă, acest flux de mobilitate a fost un real succes, elevii având un comportament exemplar atât pe timpul șederii în Italia, cât și în timpul deplasărilor, făcând multă cinste școlii, orașului Ștei, județului nostru, putând fi catalogați ca adevărați „ambasadori” a țării noastre, pe care, de asemenea, au reprezentat-o cu mult simț de răspundere în acest adevărat stagiu de formare profesională. Proiectul  ERASMUS+Nr. 2022-1-RO01-KA121-VET-000055418 în valoare de 95.560 euro, are ca grup țintă 36 de elevi de la calificările profesionale: Tehnician în activități economice, Tehnician operator tehnică de calcul, Tehnician transporturi şi Mecanic auto, precum si 2 profesori VET. În perioada 23 octombrie – 5 noiembrie 2022, 14 elevi de la calificarea profesională Tehnician în activități economice, au efectuat un stagiu de practică de 60 de ore la companiile  BIRRIFICIO SANT’ANDREA  si Dimo SpA din orasul italian Vercelli. Participanții la stagiul de formare profesională au fost selectați din clasa a X-a, aceștia fiind  Badea Andrei David, Belejan Daria Andreea, Bileac Alina Ionela, Cap Marian Ciprian, Culda Ștefania, Fechete Mariana, Filip Abigail, Lazea Hasan Antonio Cristian, Micula David Andrei, Negrea Mădălina Claudia, Pantea Andreea Sorina, Pantea Daniel, Simoc Andreea, Şandra Claudia, din clasa a X-a A,  însoțiți de Rodica Drăgoi și Constantin Cristian Vieriu, profesori însoțitori și Adrian Ioan Gruie, profesor monitor. Activitățile practice au fost pe domeniul comerț, acestea fiind completate cu vizite de lucru la companii de prestigiu la nivel mondial precum Amazon, Carrefour, centrul comercial Brikò din Moncrivello si Riseria Viazoo. Cazarea participanților s-a făcut în condiții bune la hotel Matteotti din Vercelli, beneficiind de toate facilitățile necesare pentru un plasament de succes.

Programul cultural a întrecut așteptările participanților, vizitând în Milano, Domul (Duomo di Milano), Galeriile Vittorio Emanuele, celebra Scala din Milano, muzeul Cinematografiei în Torino, târgul de ciocolată, care nu a mai avut loc dinainte de pandemie, Piața San Carlo Suite din Torino și nu în ultimul rând Centrul Istoric din Novara. Organizația intermediară CERSEO Vercelli Italia este partener de proiect, aceasta facilitând găsirea companiilor, cazarea, masa și programul cultural al stagiarilor. Plecarea a fost din Ștei – Oradea, din Oradea cu avionul până în Milano-Bergamo, întoarecerea Milano-Bergamo-Timișoara. Următorul flux de formare profesională în cadrul  proiectului va avea loc în Cipru, în luna februarie 2023.