„Cursuri de teren”, astfel este definită experiența inedită de care s-au bucurat studenții Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării al Facultății de Istorie Relații Internaționale Științe Politice și Științele Comunicării (FIRSPSC). Ei au fost, joi, 18 aprilie 2024, la Bădăcin și Șimleu Silvaniei.

 

Vizita celor 20 de studenți ai Universității din Oradea în județul Sălaj este parte a cursurilor de Istoria Gândirii Politice Românești, respectiv Comunicare Politică și Xenofobie, susținute de conf. univ. dr. Cristina Matiuța și lect. univ. dr. Irina Pop. La Casa Memorială „Iuliu Maniu”, din localitatea Bădăcin, studenții de la Științe Politice au învățat lucruri noi despre doctrina țărănistă și rolul jucat de liderul PNȚ în istoria României. „Am avut parte de un tur al casei muzeu, realizat de preotul greco-catolic Cristian Borz și de fiica lui, muzeograful Ana Maria Borz. Astfel, studenții noștri au aflat lucruri noi despre viața și activitatea lui Iuliu Maniu, precum și impresionanta poveste a salvării acestei case istorice, un admirabil efort de a păstra vie memoria omului politic care a avut parte de un destin atât de nedrept”, relatează conf. univ. dr. Cristina Matiuța.

Cea de-a doua oprire a fost la Sinagoga din Șimleu Silvaniei, astăzi Muzeu Memorial al Holocaustului, prima instituție de acest fel din Transilvania de Nord.

„Această vizită a constituit o experiență emoționantă pentru studenții cursului de Comunicare și Xenofobie, amplificând relevanța discuțiilor noastre pe tema antisemitismului”, explică lect. univ. dr. Irina Pop.

 „Cursul în teren” a avut și o componentă inedită, studenții orădeni bucurându-se de un tur ghidat al Podgoriilor Silvania.

 „Această parte a călătoriei noastre a ilustrat transformarea unei afaceri abandonate într-o poveste de succes, prin eforturile antreprenorilor locali”, spune lect. univ. dr. Irina Pop.