De câte ori nu aţi auzit în jurul dumneavoastră pronunţându-se cuvântul "genial!", şi de câte ori acest cuvânt a fost urmat de ceva care să acopere greutatea expresiei? Trei tineri de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" pot fi numiţi, fără exagerare, "geniali". Asta pentru că, unul dintre ei îşi face vacanţele de vară câştigând concursuri naţionale, în timp ce alţii doi merg să se "relaxeze" la concursuri naţionale şi internaţionale.

Anamaria Cotîrlea, Teodora Frăţilă şi Vlad Lazăr sunt deja cunoscuţi la nivel naţional prin performanţele excepţionale obţinute la concursurile "Cangurul". Teodora Frăţilă a participat anul acesta la olimpiada naţională de engleză, a luat locul II la "Cangurul Lingvist" (limba engleza) câştigând o tabără în ţară, locul I la concursul de limbă română "Poveştile Cangurului", câştigând o tabără în străinătate. Vlad Lazăr a ajuns în urmă cu trei ani la olimpiada internaţională de ştiinţe, iar anul acesta a luat locul II la "Cangurul Lingvist", iar Anamaria Cotîrlea a participat la mai multe concursuri de informatică. Ultima izbândă de răsunet a celor trei a fost câştigarea concursului "Humanitas în licee", un concurs care a început pe 1 octombrie 2011 şi s-a finalizat pe 9 iunie 2012, la care au participat cele mai importante instituţii şcolare din România.

În luptă cu CN "Octavian Goga" din Sibiu

Concursul a avut cinci etape cu tematici variate (secolul XIX, darwinismul, Grecia Antică, Big Bang şi Istoria Românilor). Au fost invitate 22 de licee din ţară. Înaintea fiecărei etape concurenţii au primit câte 2-3 cărţi care constituiau bibliografia următorului concurs. Primele patru etape au avut loc în oraşele echipelor înscrise. În Oradea, fiind două licee însrise în concurs, două etape au avut la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" şi două la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu". Liceele concurente din acelaşi oraş s-au întâlnit (concomitent în toată ţara) şi fiecare echipă a răspuns (verbal, după un scurt timp de gândire) la câte un set de 12 întrebări legate de cărţile citite şi, de asemenea, la câte o întrebare din "Dicţionarul greşelilor de limbă" şi "Codul bunelor maniere". Clasamentul la nivel naţional s-a reactualizat după fiecare etapă, adunându-se punctele câştigate. După ultima etapă, în funcţie de punctaj, au fost selectate primele două clasate: Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" şi Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Sibiu. "Am fost oarecum într-o permanentă pregătire, din cauza întinderii concursului pe tot parcursul anului. Iar bibliografia a fost destul de stufoasă, mai ales cărţile legate de ştiinţă cu autori precum Stephen Hawking sau Clinton Richard Dawkins. Înaintea fiecărei etape citeam şi repetam intensiv o săptămână, două. Pentru finală ne-am pregătit două-trei săptămani, întâlnindu-ne pentru a discuta cărţile ("Istoria românilor povestită celor tineri" a lui Neagu Djuvara şi "Istorie şi mit în conştiinţa românească" de Lucian Boia)", povesteşte Teodora Frăţilă.

Premiu primit de la Neagu Djuvara

Deşi a fost un concurs greu, liceenii de la Gojdu l-au câştigat la o diferenţă de doar trei puncte de Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Sibiu. "Concursul ni s-a părut o idee nouă, complet diferită, mai ales că ne place să citim. În plus, a avut şi o organizare excelentă, îmbogăţindu-ne extraordinar cultura generală. La premierea de la Bucureşti, noua bibliotecă a fost superbă, iar publicul încântător. Ne-am bucurat de prezenţa domnului Djuvara, care ne-a şi înmânat premiul, a domnului Liiceanu, care ni s-a alăturat apoi la masa de prânz şi a lui Andi Moisescu, moderatorul ultimei etape. A fost ceva diferit faţă de olimpiadele şcolare cu care suntem obişnuiţi. Le mulţumim domnilor profesori, Liliana şi Ciprian Sonea care ne-au coordonat şi ne-au însoţit, precum şi celor de la Humanitas pentru o experienţă culturală frumoasă", a spus, pentru Crişana, Teodora Frăţilă. Pe lângă recunoaşterea naţională a performanţei, elevii au fost premiaţi de editura Humanitas cu un abonament pe un an (urmând a primi gratuit noile apariţii ale editurii), câteva cărţi (una în format audio), iar din partea sponsorilor - jocurile Coloniştii din Catan, rechizite (caiete, markere, pixuri) şi produse Avon. Ca o concluzie, orădenii pot fi mândrii că şcolile din municipiu pregătesc elevi de un asemenea calibru şi că, prin intermediul lor, şcoala românească începe să conteze în Europa.