Dincolo de marea dezamăgire cauzată de rezultatul general obţinut de elevii din judeţul Bihor, câteva şcoli din Oradea au păstrat ştacheta sus la examenul de Bacalaureat. Vorbim aici despre "Gojdu", "Aurel Lazăr" şi "Eminescu", dar şi despre, surpriză, Colegiul Naţional "Teodor Neş" din Salonta, care a fost al doilea pe judeţ ca promovabilitate.

Rezultatele generale pe şcoli la Bacalaureat au fost în nota mediei de promovabilitate a judeţului, adică mai mici decât în 2013. Totuşi, liceele importante au ţinut steagul sus, în timp ce colegiile tehnice au fost la fel de slabe ca anul trecut. Cele mai bune rezultate au fost obţinute, şi în acest an, de liceele vocaţionale, Liceul Baptist Emanuel şi Liceul Penticostal Betel având o promovabilitate de 100%. Aici au dat însă examen doar 108 elevi, 56 la Emanuel şi 52 la Betel. Dintre şcolile cu prestigiu şi cu un număr mai mare de candidaţi, cea mai mare promovabilitate s-a înregistrat la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", unde au promovat 96,88% din 192 de candidaţi, un procent mai mic totuşi decât anul trecut, când au promovat 98,82% dintre 171 de candidaţi. Surpriza o reprezintă Colegiul Naţional "Teodor Neş" din Salonta, care a fost al doilea pe judeţ, cu o rată a promovabilităţii de 96,52% din 115 elevi. Tot o surpriză, deşi nu la fel de mare, a fost prezenţa pe locul trei a Liceului Teoretic "Aurel Lazăr", unde au luat bacul 95,65% din cei 115 elevi. Aici însă rezultatele bune au fost, în decursul timpului, constant bune. Pe locul patru s-a clasat Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", cu o rată de promovabilitate de 92,83%, aici însă au dat examen cei mai mulţi elevi din judeţ, 307. În ciuda acestui număr, mai mare decât anul trecut (307 faţă de 283 elevi), rezultatele au fost în creştere, de la 91,17% la 92,83. Şi Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" este în top, cu o promovabilitate de 91,45% din 117 candidaţi, în scădere faţă de anul trecut, când s-a înregistrat o rată a promovabilităţii de 92,44%.    

Dezastru în şcolile tehnice

La fel cum la liceele importante se obţin constant rezultate bune, la şcolile cu profil tenic, rezultatele au fost în ultimii ani constant proaste. Este drept că aici ajung elevii cei mai slabi din judeţ, iar profesorii nu pot să-i transforme peste noapte în genii. Cele mai slabe două licee, cu promovabilitate zero, au fost Henri Coandă (8 picaţi din 8 înscrişi) şi Liceul Tehnologic Agroindustrial "Tamasi Aron", din Borş (7 picaţi din 7 înscrişi). Dintre şcolile cu mai mulţi elevi înscrişi, cele mai slabe rezultate au fost obţinute de Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi", unde au promovat doar 19,58% din 104 elevi. Pe locul doi se află Colegiul Tehnic "Traian Vuia", unde, din 164 de elevi care au dat bacul, doar 26,83% l-au luat. Mai mulţi totuşi ca anul trecut, când au reuşit să treacă 24,76% din 339 de candidaţi. Al treilea pe judeţ la capitolul rezultate negative este Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", cu o promovabilitate de 33,81% din 278 de elevi, o scădere drastică faţă de anul trecut, când din 317 candidaţi au luat Bacul - 44,34%. În topul ruşinii se fală şi Colegiul Tehnic Transilvania cu o rată a promovabilităţii de doar 35,37% din 82 de elevi, urmat de "Andrei Şaguna", acolo unde au luat Bacul 36,64% din 30 de elevi, în creştere faţă de anul trecut, când au dat Bacul 253 de elevi şi l-au luat 18.