Depolitizarea învăţământului rămâne doar un slogan electoral fără valoare practică. La fiecare schimbare de regim se schimbă şefia la Inspectoratele Şcolare, apoi urmează maziliri de directori. După ce anul trecut mulţi dintre directori au fost schimbaţi pentru că nu au aveau carnet de partid potrivit ori simpatiile politice valabile, săptămână aceasta a urmat al doilea val de epurări.

Înlocuiri la Gojdu şi Eminescu

Inspectorul general Daniel Negrean a supervizat o nouă schimbare de directori, pe deja celebra "delegare în interesul învăţământului", cu oamenii agreaţi de partidele aflate la putere. Deoarece nu se organizează concurs, aşa cum cere Legea Educaţiei, singurul lucru care te poate face peste noapte director este carnetul de membru de partid. Aşa a fost pe vremea PDL-ului, aşa este şi în vremea USL-ului. Anul trecut, şefii PNL Bihor erau nemulţumiţi de prestaţia lui Daniel Negrean pentru că nu a fost în stare să impună în şcoli directorii pe care îi voia partidul, motiv pentru care se gândeau serios să îl înlocuiască. Totuşi, presiunile s-au concretizat în parte, în 2012 fiind trecuţi pe linie moartă mai mulţi directori pentru a căror debarcare nu s-au furnizat explicaţii pertinente. Nu s-au produs schimbări însă în cele două bastioane ale sistemului şcolar orădean, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu". În această toamnă însă au fost înlocuiţi ambii directori: Maria Oniţa şi Viorel Mititean.

Schimbări masive

Nu mai puţin de 14 directori şi 15 directori adjuncţi au fost înlocuiţi, inspectorul şef Daniel Negrean propunând Ministerului Educaţiei neacordarea detaşării lor în interesul învăţământului. Motivele oficiale ale înlocuirii lor au fost pensionările, motivele medicale sau personale şi managementul defectuos. În realitate, conform surselor Crişanei, majoritatea directorilor au fost înlocuiţi fie pe criterii politice, fie în baza unor datorii mai vechi sau pe bază de prietenii. Au fost schimbaţi directorul Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", Viorel Mititean, în locul acestuia fiind pusă fosta directoare adjunctă Liana Bako. Profesoara Maria Oniţa, directoarea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", a ieşit la pensie, în locul ei fiind pusă Ioana Codreanu; directorul Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna", Antiana Man a fost înlocuită de Răzvan Vonea, de la Colegiul Economic "Partenie Cosma", iar la Liceul Baptist, Constantin Buleandră a fost înlocuit cu Iosif Curta. Fostul director de la Gojdu, Viorel Mititean, nu a putu fi contactat de reporterul Crişanei pentru a oferi un punct de vedere. Schimbarea lui este surprinzătoare cu atât mai mult cu cât, în urmă cu câteva luni, fiul inspectorului general Daniel Negrean, elev la Gojdu, a fost implicat într-un scandal cu tentă sexuală şi pe care directorul Mititean l-a acoperit cât a putut. Directoarea de la Colegiul "Mihai Eminescu", Maria Oniţa, a declarat sec: "Am împlinit 59 de ani, aşa că am intrat în pensie. Am avut delegare până pe 31 august, iar din 1 septembrie, conform grilei, m-am pensionat". Aceeaşi explicaţie a avut-o şi Daniel Negrean, care, după ce iniţial a invitat reporterul Crişanei în birou pentru a discuta despre schimbări, a răspuns în doi peri de pe holul Inspectoratului Şcolar Judeţean. "Mititean a fost înlocuit pentru că a considerat că nu mai doreşte să continue, a avut o perioadă dificilă la conducerea Colegiului, instituţia era în plină reabilitare şi a văzut că noua echipă managerială o susţine pe doamna Bako. Doamna Oniţa s-a pensionat", a spus Negrean care, atunci când i s-a amintit că Maria Oniţa ar mai fi putut rămâne director încă doi ani, conform legii, a replicat: "Asta este problema dânsei. Nu şi-a cerut prelungirea calităţii de profesor, în consecinţă, nu mai este titular". Conform unor surse din interiorul Inspectoratului, Daniel Negrean s-a dat peste cap pentru a o impune la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" pe fosta lui colegă de la Colegiul Economic "Partenie Cosma", prof. Livia Muntean, simpatizantă liberală. "Dacă ar fi pus-o directoare la Eminescu pe Livia Muntean, ar fi ieşit scandal. Probabil profesorii ar fi ieşit în stradă şi ar fi chemat presa. Oricum, pentru schimbările făcute, în tot judeţul este nemulţumire generală. Este îngrozitor ce se întâmplă. În sistemul de învăţământ din Bihor nu mai contează valoarea, pregătirea, diplomele sau cărţile citite. Tot ceea ce contează este politicul", ne-a declarat sursa din ISJ, care ne-a rugat să nu-i precizăm numele.