Universitatea de vară din Oradea - Studiu de caz: Campusul Universităţii
Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură a organizat un program cu tema Reabilitarea Mediului Construit, având ca studiu de caz Campusul Universităţii.
Programul s-a desfăşurat, în cadrul Universităţii de Vară, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor Filiala Bihor. În cadrul acestui studiu de caz, participanţii au avut ocazia inedită de a se implica în formarea unei noi viziuni privind punerea în valoare a moștenirilor arhitectural-urbanistice existente
Programul a inclus Conferințe universitare, expoziții inedite în spații neconvenționale, studii de caz elaborate în cadrul atelierelor interdisciplinare, excursii documentare. Studenţii au fost organizaţi în şase grupe de lucru, formate din câte cinci studenţi şi un mentor. Grupurile au lucrat pe următoarele teme: Poarta şi Scena Forumului Universitar; Clpdirile Portarilor, Centrul Forumului Universitar, Scuarul Forumului Universitar, Fosta casă a subofiţerilor şi Noul acces pentru Bibliotecă şi curtea Bisericii (Obeliscul Forumului Universitar).
Au fost organizate mese rotunde, prezentări ale tehnicilor de relevare 3D şi întâlniri cu specialişti în domeniu: profesor dr. peisagist Fekete Albert (decan universitatea din Budapesta); arhitect-urbanist Pănescu Eugen din Cluj-Napoca; decanul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, arh. Blidariu Cristian; profesorul dr. fotograf Dorin Găină din Cluj-Napoca şi cu arhitecţii care au fost premiaţi la Bienala de Arhitectură din Transilvania.
De asemenea, au fost organizate conferinţe ă la Sala de Consiliu din incinta Primăriei Oradea şi în Cetatea Oradea. Astfel, studenţii au aflat proceduri ale accesării fondurilor europene pentru protejarea patrimoniului din România. Exemplificările au vizat Cetatea Oradea şi Muzeul Art Nouveau, iar invitați din partea administrației locale au fost: ing. Marius Moș, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, şi arhitectul Pafka Ernest.
De asemenea, tinerii au vizitat Casa Darvas-La Roche Oradea, Catedrala Sion Palate Orădene, împreună cu arh. Pafka Ernest, conf.dr.arh. Cristian Pușcaș și conf. dr. Ramona Novicov.
Programul s-a încheiat vineri, 22 iulie, cu vernisajul expoziţie Universitatea de Vară din Oradea 2022.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.