Universitatea din Oradea are oficial peste 20 de mii de studenţi - În scădere, dar în top
În ciuda faptului că şi anul acesta la bacalaureat s-a picat pe capete şi a scăderii demografice din ultimii ani, Universitatea din Oradea are la această oră 20.641 de studenţi ceea ce o plasează în primele 10 din România. Comparativ cu anii trecuţi însă, atât numărul studenţilor cât şi al profesorilor a scăzut cu 20, respectiv 15 la sută.
Conform rectorului Universităţii din Oradea, după ultima sesiune de admitere, instituţia are 20.641 studenţi dintre care 556 sunt străini. La fel ca în anii precedenţi, la admitere cele mai căutate facultăţi au fost cea de Protecţia Mediului, cea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. "Eu consider că admiterea din acest an a fost o reuşită, cifrele suprapunându-se aproape identic peste cele din 2012. Au fost şi specializări la care eu cred că se puteau obţine cifre mai bune, cum sunt Tehnologia tricotajelor şi confecţiilor unde sunt doar 15 studenţi, Design unde avem doar 10 studenţi, în condiţiile în care în urmă cu 3-4 ani aveam câte 50 de studenţi, Limba română cu doar 14 studenţi, Limba germană cu 13 sau Peisagistica cu doar 20 de studenţi. Am avut şi specializări la care nu am avut suficienţi înscrişi cât să începem anul I, cum sunt Sculptura, Geografia sau Ecologia şi Protecţia mediului. În total însă, la 1.750 de locuri bugetate am înmatriculat aproape 3.400 de studenţi, ceea ce este o reuşită", a spus rectorul Constantin Bungău, miercuri, 23 octombrie, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Universitatea din Oradea. Chiar dacă numărul de studenţi este unul însemnat, conform aceleiaşi surse, faţă de anul 2011, la Universitatea din Oradea învaţă cu aproape 20% mai puţini studenţi (de la aproape 24.800 la 20.641 de studenţi în 2013), aceeaşi situaţie înregistrându-se şi în ceea ce priveşte numărul de cadre didactice care a scăzut cu 15% (de la 1.917 la 1.664 în 2013). "Cauzele nu ţin de noi ci mai degrabă de evoluţia demografică şi de numărul mic de studenţi care au luat bacalaureatul în aceşti ani. Merită însă precizat că, în ceea ce priveşte numărul de studenţi, suntem încă între primele 10 universităţi din România", a mai spus Constantin Bungău.
Va intereseaza doar numarul, dar de ce nu faceti si o triere la admitere, sa nu mai poata accede orice handicapat la studii superioare???? Pai tocmai din aceasta cauza prestigiul Universitatii e penibil. Vrem si calitate, nu numai cantitate.