Se împlinesc 12 ani de când soliștii Mihaela Anica (Viena) și Horia Maxim (Universitatea Națională de Muzică din București) susțin cursuri de măiestrie la Universitatea din Oradea, în cadrul Departamentului de Muzică al Facultății de Arte.

Relația celor doi artiști de talie internațională - Mihaela Anica predă flaut, iar Horia Maxim pian - cu Oradea a crescut, s-ar putea spune, în paralel cu dezvoltarea școlii de muzică orădene.

Directoarea Departamentului de Muzică al Facultății de Arte, conf. univ. dr. Ariadna Mircescu, spune că masterclass-ul desfășurat la finele săptămânii trecute a fost dedicat atât studenților, cât și elevilor. Evenimentul a fost organizat și coordonat împreună cu sora ei, prof. dr. Georgiana Mircescu, cadru didactic al Liceului de Arte din Oradea. Masterclass-ul de la Universitatea din Oradea a avut caracter internațional. Studenți și elevi din mai multe țări au venit la Oradea, special pentru a avea șansa de a lucra cu cei doi soliști.

„Un asemenea curs este cu totul și cu totul esențial în viața fiecărui tânăr artist. În primul rând, e foarte important ca atât elevul sau studentul, cât și profesorul, să fie deschiși față de nou. Pentru tânărul muzician aceasta este ocazia cea mai bună de a lucra cu un solist de talie internațională. Va face cunoștință cu o altă abordare decât cea a profesorului său, va primi informații noi privind tehnica instrumentală și interpretativă ori stilistica muzicală. Mai mult decât atât, un masterclass  este o provocare, atât pentru profesor, cât și pentru elev ori student. Cadrul didactic și studentul ies din zona de confort. Studentul nu acumulează doar noi cunoștințe, ci este pus și în situația de a își gestiona emoțiile, firești la întâlnirea cu o personalitate muzicală de asemenea anvergură”, spune conf. univ. dr. Ariadna Mircescu.

 

Orașul acesta frumos are nevoie de cultură”

Mihaela Anica vine mereu cu plăcere la Oradea apreciind bucuria copiilor, deschiderea și motivația lor de a învăța lucruri noi.

„Orașul a trecut prin niște schimbări... extraordinare! Oradea poate să fie mândră de ea. Cred că niciun alt oraș din România nu se află la un asemenea nivel. Mi se pare extraordinar ce se întâmplă aici. Ca să vorbesc despre copii, sunt printre ei mulți pe care îi cunosc de mici. I-am văzut încă de pe băncile școlii și pot să vă spun că, în cazul unora, evoluția este fabuloasă. Nivelul lor este comparabil cu cel al studenților universităților vestice. Nu obișnuiesc să exagerez, dar ceea ce s-a realizat aici, la Universitatea din Oradea, nu pot descrie în cuvinte. Marea mea dorință ar fi ca un număr cât mai mare dintre tinerii care azi urmează cursurile unor licee de arte din țară să afle despre Departamentul de Muzică al acestei facultăți. De altfel, nu ezit să fac reclamă acestui departament și orașului dumneavoastră, oriunde mă duc. Există aici un potențial extraordinar și sper ca dezvoltarea orașului și a universității sale să nu se oprească aici. Orașul acesta frumos are nevoie de cultură!”, spune, printre altele, Mihaela Anica.

Horia Maxim spune și el că a ajuns la Oradea datorită Ariadnei și Georgianei Mircescu.

„Am stabilit o frumoasă relație de prietenie cu Ariadna și Georgiana Mircescu și una, la fel de frumoasă, de colaborare, cu Departamentul de Muzică al Facultății de Arte. Împreună am construit aceste masterclass-uri care, azi, aduc copii din toată țara și din străinătate. Un masterclass are cu totul alt rol decât procesul obișnuit de învățare. Aici se confirmă faptul că lucrurile merg pe un făgaș potrivit sau se caută soluții, acolo unde lucrurile nu funcționează. Noi căutăm să punem un diagnostic corect. Satisfacția noastră este să observăm, atunci când ne reîntâlnim cu studenții, că au mers pe calea cea bună”, spune Horia Maxim, care adaugă că „proporția celor care reușesc să confirme speranțele e în creștere”, dar și că „așteptăm mai mult. Aș spune că e nevoie de mai mult din partea colegilor noștri care sunt aici, cei care fac munca cea mai grea, munca de „front”, i-aș zice eu”.

 

Cine sunt Mihaela Anica și Horia Maxim

Flautista Mihaela Anica desfășoară - atât în Austria, țara ei de adopție, cât și dincolo de granițele acesteia - o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri și concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreaga creație camerală și concertantă dedicată flautului.

Printre cele mai importante evenimente muzicale la care Mihaela Anica a luat parte se numara festivalurile „Allegro Vivo” (Austria), „Acanthes - Flute Atelier” (Franța), Festivalul „George Enescu”, precum și recitalurile susținute în seria de acțiuni culturale organizate de „KulturKontakt Austria”. Mihaela Anica a câstigat, de-a lungul anilor, distincții importante și burse de excelență - Werner Tripp Memorial Fund și Tokyo Foundation, printre altele. Între 2008 și 2010 Mihaela Anica a făcut parte din prestigiosul ansamblu „Orchestre de Flutes Français” din Paris, iar în perioada 2010-2011 a colaborat cu Filarmonica „George Enescu” din București. În prezent Mihaela Anica este membră a grupului „Maxim Quartet”, o formație inedită al cărei succes a condus la participarea la festivaluri internaționale de prestigiu.

Conferențiarul universtar dr. Horia Maxim este atât colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice românești, cât şi partener al unor importanţi artiști români şi străini în recitaluri camerale susținute pe scene din Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Austria, Israel, Japonia, Elveția și România.

Este invitat să participe, frecvent, la festivaluri naţionale şi internaţionale, câteva dintre cele mai importante fiind „Europäische Wochen Festspiele” (Passau), „Festivalul Internațional George Enescu” (București), „Israel Festival” (Ierusalim), „Nuova Consonanza” (Roma), „Murten Classics Festival” (Murten). Realizările lui cuprind numeroase înregistrări, Horia Maxim interpretând, printre altele, un număr semnificativ de creaţii muzicale în primă audiţie. De asemenea, a înregistrat o varietate de lucrări pianistice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi SUA. În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică intensă, iar o parte importantă a acestei activități este efectuată la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În această calitate, de pedagog, Horia este invitat deseori să susțină importante proiecte de educație (cursuri, competiții) românești și internaţionale.