87 de mii de copii din 4.200 de clase s-au bucurat ieri de prima zi de școală în județul Bihor. Șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan a declarat că anul școlar a început fără probleme notabile, situația de la Școala Generală „Ovid Densușianu” din Lugașul de Jos fiind rezovată.

 

Străzile orașului s-au umplut ieri dimineață de copilași, mămici și bunici, în prima zi a anului școlar 2022-2023. Vremea a fost favorabilă, iar cei mici au fost bucuroși că și-au întâlnit colegii și profesorii, mai ales că nu au prea făcut cursuri.

„Au început anul școlar aproximativ 87.000 de copii împărțiți în 4.200 de clase. Probleme deosebite nu au fost. La Școala Generală „Ovid Densușianu” de la Lugașul de Jos a fost rezolvată și problema apei, unitatea fiind rebranșată la rețeaua de apă”, a spus, pentru Crișana, Horea Abrudan.

 

Sărbătoare la Eminescu și Iuliu Maniu     

Elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu au sărbătorit începerea şcolii în cadrul unei festivităţi la care au participat, alături de directorul Antonia Nica şi directorul adjunct Rodica Mureşan, Episcopul Greco-Catolic P.S. Virgil Bercea, primarul Oradiei, Florin Birta şi ambasadorul României în Spania, Excelenţa Sa George Bologan.

În discursul său, directoarea Antonia Nica a vorbit despre parteneriatul dintre copil, părinte şi şcoală, despre implicare şi respect, în timp ce amabasadorul George Bologan i-a încurajat pe copii să caute frumosul în tot ceea ce fac.

„Voi sunteți protagoniștii și beneficiarii timpului pe care îl trăiți. Aveți curajul să puneți întrebări. Întrebaţi şi amintiţi-vă că dascălii au datoria să vă răspundă. Aveți curajul să gândiți ce înseamnă frumosul”, a spus Bologan.  „Frumosul nu înseamnă să ai un telefon de ultimă generație, nu înseamnă să ai bani, frumosul înseamnă să fii sănătos, să poți să faci bine”, le-a mai spus ambasadorul.
Despre parteneriat le-a amintit elevilor şi primarul Florin Birta, care a văzut la festivitatea de deschidere a anului şcolar imaginea unei familii formate din profesori, elevi, părinţi şi preoţi.

„Ce poate fi mai frumos decât să vezi acești copii spunând o rugăciune împreună în deschiderea anului școlar. M-a emoționat sincer și vă felicit pentru acest lucru. Mă uit în jur și îmi dau seama că sunteți ca o familie unită, una frumoasă, care va avea rezultate pe măsura eforturilor. Vă urez să aveți un an școlar plin de rezultate fabuloase”, a spus primarul.

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, anul şcolar a început cu o festivitate organizată în curtea instituţiei de învăţământ, special pentru elevii claselor pregătitoare, a V-a și a IX-a. Momentul a debutat cu o rugăciune rostită de un preot, elevilor şi părinţilor adresându-li-se apoi conducerea şcolii, respectiv directorul Livia Muntean şi directorul adjunct Agoston Palko Emese. „Dragi elevi, bine aţi venit în familia eminescienilor (...), ne bucurăm că sunteţi de acum şi ai noştri şi vă întâmpinăm cu încredere, pentru că ştim că în fiecare dintre voi există o lume care aşteaptă şi merită să fie descoperită. Adăugăm încrederii şi responsabilitate – pentru că ştim că studiile, competenţele acumulate pe parcursul anilor de şcoală, experienţele trăite vor condiţiona mult anii vieţii voastre şi a societăţii pe care o veţi construi. Vă primim cu multă curiozitate. Ne interesează ce aşteptări aveţi de la noi, de ce aţi ales şcoala noastră, cum vă imaginaţi lumea în care vreţi să trăiţi”, a transmis prof. Livia Muntean, directorul Colegiului care s-a adresat apoi părinților: „Suntem conştienţi că ne încredinţaţi ceea ce aveţi mai important în viaţă, copiii dumneavoastră. Ştim că vreţi ca ei, urmând o şcoală, să fie mai aproape de un viitor mai bun. Pentru a vedea aceasta împlinindu-se, noi vă vom fi alături, însă nu lăsaţi totul în seama şcolii, pentru că ceea ce este esenţial pentru copiii dumneavoastră se întâmplă în familie”.

A urmat apoi prezentarea diriginţilor ce vor ghida paşii celor mai tineri eminescieni, elevii şi profesorii îndreptându-se apoi către sălile de clasă.

 

A fi elev la ,,Don Orione” este o cinste, dar și o responsabilitate

Ca în fiecare an, şcoala a început mai repede la Liceul „Don Orione” din Oradea. Este deja o tradiţie apreciată mai ales de părinţi, care, având zi liberă, pot să-i însoțească pe copii la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. La ora 17.30, curtea școlii era umplută până la refuz de către elevi, părinţi, bunici și cadre didactice.

Viceprimarul Arina Moș, Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea și fostul deputat Florica Cherecheș au onorat invitaţia conducerii liceului de a participa la festivitate, fiecare dintre invitați având un mesaj de apreciere pentru activitatea „orioninilor”.

Din prezidiul manifestării au mai făcut parte: părintele Valeriano Giacomelli, directorul Centrului „Don Orione”, Peter Miheller, managerul centrului, și Alexandru Stoica, directorul liceului.

După intonarea imnurilor de stat ale României și Italiei, manifestarea a continuat cu o rugăciune, rostită de Preasfințitul Virgil, nici nu se putea altfel din moment ce școala poartă numele lui Luigi Orione, cel care şi-a dedicat întreaga sa viaţă carităţii, sanctificat fiind de către Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2004.

Binecuvântarea adusă de episcop a umplut curtea școlii cu credința și speranța că acest an școlar se va derula în siguranță și cu rezultate foarte bune.

Mesajul predominant transmis de către invitații care au prezidat evenimentul a fost unul de încurajare a elevilor și părinților să colaboreze deschis cu școala pentru o dezvoltare cât mai armonioasă a copiilor.

Discursurile s-au încheiat cu un mesaj transmis de prof. Alexandru Stoica, directorul Liceului „Don Orione”, care s-a adresat celor prezenți arătând că profesorii acestei instituții de învățământ și-ar dori ca, la finalul școlarizării elevilor, fiecare dintre tineri să poată pleca înarmat pentru viață cu un bagaj de cunoștințe, cu amintiri frumoase, relații de prietenie pentru o viață, dar și cu repere morale solide.

„Dragi părinți, vă asigurăm că toți copiii dumneavoastră vor fi tratați, ca întotdeauna, cu profesionalism desăvârșit, dobândind cunoștințe durabile, vor fi învăluiți în iubire și vor lega prietenii trainice cu condiția unui respect reciproc! Stimați colegi, vă doresc, la acest început de an școlar, să aveți parte de sănătate, liniște, putere de creație și cât mai multe împliniri în nobila misiune de dascăl! Contați pe suportul meu colegial în demersurile pentru implementarea frumoaselor proiecte privind Liceul Don Orione”, a mai spus prof. Alexandru Stoica. După festivitatea de deschidere, elevii au primit orarul și, după caz, manualele școlare.

Congregația „Don Orione” este prezentă în România din anul 1991, când apare la Oradea cu binecuvântarea PS Valeriu Hossu. În 1995, ia naștere Liceul Don Orione din Oradea. În 2009, se deschide grădinița, în 2010, ciclul primar, urmat, în 2011, de ciclul gimnazial. În prezent, în această instituție de învățământ învață 750 de elevi.