Vadu Crişului. Început de an şcolar la Colegiul Tehnic - Învăţând pe alţii, vei învăţa tu însuţi”
Luni dimineața și-a deschis porțile și Colegiul Tehnic din Vadu Crișului. În acest an școlar, 870 de elevi vor frecventa orele de curs la această instituție.
Un proverb latin spune: „Învățând pe alții, vei învăța tu însuți. Învățând de la alții, îi vei învăța la rândul tău și pe ei”. Cu asemenea gânduri s-au întâlnit luni dimineața în curtea școlii elevi, profesori, părinți.
Deschiderea anului școlar a început cu slujbele religioase oficiate de către preotul ortodox Mititean Florin, cel greco-catolic Țânțaș Vasile și cel reformat Papp Csaba. A urmat apoi la microfon Mălai Florin Olimpiu, directorul Colegiului, care a citit mesajul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. „Dorim să credem că ne aflăm la capătul unui parcurs anevoios care a determinat ragândirea profundă a procesului de învățământ. Este firesc să se desfășoare orele cu prezența fizică a copiilor și a elevilor în grupe și clase, iar pentru acest lucru trebuie să ne implicăm cu toții. Considerăm că educația este începutul tuturor începuturilor, este ceea ce face diferența între ignorant și curiozitatea creatoare, între egoism și altruism, între indiferență și implicare”. Sunt doar câteva din gândurile transmise de echipa ISJ Bihor. Directorul Mălai a mulțumit apoi părinților pentru încredere în unitatea de învățământ din Vadu Crișului, pentru faptul că au ales copiilor ca să studieze la Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crișului, cadrelor didactice, poliției locale, primăriei și Consiliului Local pentru susținere. După salutul lui Maier Zoltan, directorul adjunct al școlii, și din partea Poliției Locale de către șeful de post Ianc Cristian, a luat cuvântul Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului. Și-a amintit despre vremurile când a fost desființat Liceul. După ce a luat ființă în anul 1953, printre primele licee din mediul rural din România, în anul 1978, printr-o decizie a Ministerului Învăţământului, ca urmare a unei directive a partidului comunist, Liceul din Vad a fost desfiinţat în mod abuziv (respectiv treapta a doua de liceu, clasele XI-XII). A urmat o perioadă de declin a şcolii, deoarece, în primii ani, elevii buni au plecat la şcolile cu liceu complet, treapta I (clasele IX-X) fiind frecventată de elevi cu rezultate modeste la învăţătură. Este perioada când se promovează învăţământul cu profil industrial. Abia în 1990, în urma demersurilor făcute la ministerul de resort, de către directorul Tecsi Francisc şi primarul Dorel Cosma, şcoala a revenit la statutul de liceu. În 1994 s-a înfiinţat o clasă cu profil economic, iar din 1996, funcţionează şi una cu profil silvic. Din 1999, liceul funcţiona cu patru profile la fiecare nivel de clase: matematică-informatică; economic; de silvicultură şi filologie. „Sărbătorim 31 de ani de la reînfiintarea Liceului și consider că a devenit cea mai puternică unitate de învățământ de pe valea Crișului Repede” a spus edilul, apoi a vorbit despre proiectul câștigat de către comună prin care Colegiul va fi dotat cu 870 de tablete.
După deschiderea oficială a ajuns de la Cluj și prof. universitar Popa Mircea, critic și istoric literar, absolvent al primei promoții a Liceului din Vadu Crișului, în anul 1956, și care s-a întâlnit cu elevii liceului și a oferit cadou unității de învățământ din cărțile sale.
De la directorul Mălai am mai aflat că în acest an școlar s-a pornit cu trei clase a V-a (una cu program normal, una intensiv engleză la secția română și o clasă la secția maghiară) și trei clase de a IX-a (2 la zi și o clasă la seral), câte o clasă cu profilele filologie și economie, respectiv protecția mediului la seral.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.