Săptămâna trecută, pe parcursul a patru zile, Liceul „Don Orione” a găzduit mai multe evenimente importante în cadrul unui proiect Erasmus+. Printre ele s-au aflat cursuri de inițiere și testare a noului curriculum în domeniul roboticii și imprimării 3D și concursul „RoboDon”.

Perioada 14-18 noiembrie a înregistrat o serie de evenimente din cadrul unui proiect european Erasmus+. În jur de 60 de participanți din țările partenere au luat parte la cursuri de inițiere și testare a noului curriculum în domeniul roboticii și imprimării 3D, care reprezintă „produsul intelectual” obținut în urma celor doi ani de conlucrare. În baza protocolului de colaborare cu Universitatea din Oradea, Facultatea de inginerie managerială și tehnologică (relație coordonată de conf. univ. dr. ing. Ovidiu Moldovan) și cu firmele de profil din parcul industrial din Oradea (Valiant și Nidec Corporation), coordonatorul proiectului a pregătit activități provocatoare atât pentru profesori cât și pentru elevi.

Sub îndrumarea mentorilor de la Universitatea din Oradea, profesorii de la nivelul preuniversitar participanți în proiect au făcut schimb de experiență pe tema roboticii și imprimării 3D. În același timp, cu prilejul vizitelor la cele două firme de profil menționate, elevii din țările participante au putut să înțeleagă beneficiile de care se bucură elevii orionini în cadrul practicii de specialitate. Elevilor invitați li s-a prezentat programul CATIA (computer-aided three-dimensional interactive application).

 

Câștigătorii RoboDon

Schimbul de know-how a fost completat de concursul „RoboDon”, aflat la prima ediție, fiind totodată primele inițiative de acest gen la nivel preuniversitar. Zece echipe formate din elevi ai Liceului „Don Orione” au concurat pentru premii, miercuri, 16 noiembrie, la proba „linefollower” cu roboții construiți de ei în activitățile extrașcolare, coordonate de prof. Bianca Șimon și prof. Liliana Lobonțiu. Câștigătorii primei ediții a concursului RoboDon 2022 au fost: locul I, echipa FOLLBOT+, clasa a XI-a B, Bogdan Avram, Rareș Less, Ionuț Vidican; locul II, echipa ROBODOCI, clasa a XI-a B, Patrick Bodnar, Nicolas Dumea, Casian Țicărat; locul III, echipa ROBOHIO, Luca Ene, clasa a VI-B, Darius Corba clasa a IX-a B, Alex Vlăduț clasa a X-a B. Activitatea a culminat cu prezentările roboților construiți de partenerii din proiect.

Atât concursul, cât și celelalte activități din proiectul Erasmus care au adus laolaltă profesorii, elevii și firmele de profil din Oradea, au determinat dezbateri și schimburi de idei, care se vor reflecta în colaborările și proiectele viitoare. Concursul orionin a reprezentat un model de bune practici pentru țările participante la proiect, în scopul diseminării roboticii în rândul tinerilor. Oaspeții din țările partenere au avut prilejul să intre în contact și cu cultura românească, prin muzică, dans și voie bună, idee susținută de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. Momentul artistic s-a derulat la inițiativa prof. univ. dr. Ligia Burtă.

La închiderea evenimentului, directorul Liceului „Don Orione”, prof. Alexandru Stoica, a concluzionat: „proiectul a fost un succes datorită partenerilor noștri din Oradea (Universitatea din Oradea, firmele - Valiant, NIDEC, Reinert și Faist) și din Europa, dar mai ales echipei de proiect de la Liceul Don Orione, coordonată excelent de profesoara Anca Gabor. Doresc să menționez totodată implicarea celor două colege - prof. Bianca Șimon și prof. Liliana Lobonțiu - de la Centrul de Excelență în Mecatronică, al Liceului Don Orione”.

Proiectul derulat se numeşte „Increase VET quality and attractiveness through 3D printing and robotics for a better insertion to labor market”, care s-au încadrat în activitățile C2-„Short term joint staff training event” și C4-„ Blended mobility for VET learners”. Proiectul este un Parteneriat Strategic european în care sunt implicate 6 școli cu profil tehnic-mecatronică: Liceul „Don Orione” Oradea, România (coordonator); I.T.I.S. Leonardo Da Vinci, Parma, Italia; EPRALIMA - Escola Profissional do Alto Lima, Arcos de Valdevez, Portugalia; IMS Private School, Limassol, Cipru; Panevėžys training centre, Panevėžys, Lituania; Istanbul/Arnavutkoy - Ibrahim Ozaydin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Istanbul, Turcia.