Zeci de elevi nu au intrat în BAC pentru că... au întârziat - Mai catolici ca Papa
Nimic nou la proba scrisă la limba şi literatura română la Bacalaureat. În nota caracteristică, şi de la prima probă scrisă au lipsit peste 200 de elevi, cei mai mulţi dintre ei nici măcar nu s-au sinchisit să meargă până la centrul de examen. Cei care au întârziat, însă, şi cu cinci minute, au fost trimişi acasă, în ciuda faptului că unii aveau explicaţii întemeiate.
Ministerul Educaţiei a devenit în ultima perioadă foarte strict atunci când vine vorba de elevi, uitând că, de fapt, cele mai multe gafe în sitemul de educaţie le-au făcut chiar ei, cei care cer acum ca supraveghetorii din centrele de examinare să se comporte ca nişte "miliţieni". Dacă examinările orale, cândva la fel de grele ca cele scrise, au fost transformate în simple formalităţi, nota fiind înlocuită cu calificativ şi doar neprezentarea ducând la picarea probei, examenele scrise sunt mai drastice ca întotdeauna. La centrul de examinare de la Colegiul Economic "Partenie Cosma", 4 elevi au fost trimişi acasă, pentru că au sosit cu 2-3 minute după 8.30, în contextul în care unii veneau din afara judeţului. "Nu am putut ajunge la fix, pentru că fac naveta şi am venit cu autobuzul şi altul mai devreme nu aveam. Ce puteam să fac, să mă iau la bătaie cu şoferul ca să ajungă la timp", a spus, cu ochii în lacrimi, pentru Crişana, o elevă din judeţ. "Eu ştiam că la ora 9.00 se intră. Nu am ce face, o să merg înapoi acasă", a spus o altă tânără. Mult mai agitat era un elev în costum, care nu ştia cui să mai dea telefon pentru a pătrunde în şcoală. După ce au bătut mai multe minute în uşă, un bărbat cărunt a scos capul şi a spus: "Nu se mai poate intra. Nu ne lasă legea!". Tot despre lege a vorbit şi Florin Nicoară, inspector școlar de specialitate pentru matematică şi pentru monitorizarea curriculumului descentralizat: "Dacă au întârziat este problema lor. În videoconferinţa de ieri, ministrul ne-a spus să nu ne abatem şi să respectăm strict regulamentul". La centrul de examinare de la Colegiul Economic "Partenie Cosma" au dat proba scrisă a bacalureatului elevi din 16 licee.
213 absenţi şi un eliminat
Pentru prima probă scrisă a bacalaureatului de toamnă s-au înscris 1.632 de elevi şi au participat 1.419, 213 absentând. "Un singur elev a fost eliminat, de la Colegiul Economic "Partenie Cosma". A fost prins că a încercat să copie dintr-o culegere pe care o avea ascunsă în bancă", a spus, pentru Crişana, inspectorul Florin Nicoară. Şi la sesiunea de toamnă subiectele au fost diferenţiate, în funcţie de profilurile la care elevii au studiat. Cei de la uman au avut de răspuns la nouă cerinţe prin care să demonstreze că au capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar, că au cunoştinţe de vocabular şi teorie literară, pornind de la un fragment din nuvela "Iubire magică" a lui Vasile Voiculescu. Pe lângă aceasta elevii au mai avut de scris un eseu în care să explice relaţia dintre două personaje ale unei drame studiate în liceu. La profilul real, absolvenţii au avut de răspuns la mai multe întrebări pornind de la un fragment din nuvela "Budulea Taichii" a lui Ioan Slavici şi de redactat un eseu despre relaţia dintre două personaje, dintr-o comedie studiată. Conform calendarului celei de-a doua sesiuni a Bacalaureatului, după proba scrisă la limba şi literatura română, va urma pe 27 august cea la limba şi literatura maternă şi cea obligatorie a profilului, pe 28 august. Ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării, va avea loc pe 30 august. Primele rezultate se vor afişa pe 2 septembrie, zi în care se vor putea depune şi contestaţiile. Rezultatele finale vor fi afişate pe 5 septembrie. Din totalul celor 55.700 de absolvenţi care s-au înscris la nivel naţional pentru a doua sesiune a bacalaureatului, 2.487 au fost din Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.