La 76 de ani de la ultima sărbătorire liberă a zilei de 10 Mai la Bădăcin, Casa Memorială Iuliu Maniu devine din nou martora unei reîntoarceri simbolice a istoriei.

 

Sâmbătă, 10 mai, începând cu ora 15.00, în cadrul evenimentului „10 Mai – O clipă cu Istoria la Casa Maniu, după 76 de ani”, organizatorii – dr. Vasile Chifor și Casa Memorială Iuliu Maniu – invită publicul să participe la o celebrare cu profundă încărcătură istorică și spirituală.

10 Mai nu este doar o dată în calendar, ci o piatră de temelie în construcția identității naționale. Este ziua în care Carol I a depus jurământul ca domnitor al României și ziua proclamării independenței în 1877. Sub semnul Coroanei, România a cunoscut o dezvoltare accelerată: modernizarea instituțiilor statului, dezvoltarea învățământului, a armatei, a administrației și o consolidare a demnității naționale în plan european.

Evenimentul de la Bădăcin marchează nu doar reînvierea unei sărbători interzise decenii de regimul comunist, ci și o recuperare a unei conștiințe istorice – aceea că monarhia a fost un factor de stabilitate, progres și unitate în momente decisive pentru destinul național. Așezat în inima Sălajului, satul natal al lui Iuliu Maniu — cel care și-a dedicat viața apărării democrației și idealurilor regale — devine acum spațiul unei reflecții comune asupra trecutului, dar și asupra valorilor care pot ancora viitorul.

Programul evenimentului va cuprinde: sfințirea Steagului Regal; discursuri evocatoare susținute de personalități din domeniul istoriei, culturii și spiritualității: dr. Marin Pop – „10 Mai în conștiința Românilor”, dr. Cristina Pușcaș – „O incursiune regală”, ing. Călin Roșu – „Monarhie versus Republică”, pr. Bogdan Costin-Georgesu – „Etică și spiritualitatea în politica lui Iuliu Maniu”, prof. Florin Bojor – „10 Mai -  Ziua Regalității”.

În continuare, va avea loc un concert de muzică clasică susținut de artiști de prestigiu: soprana Nicoleta Maria Brola, pianista Carmen Stettner și violonistul Daniel Bărășteanu.

Încheierea va fi marcată printr-un moment de reculegere la cimitirul familiei Maniu – un gest de pioșenie și recunoștință față de cei care au scris cu jertfă istoria României.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Primăria orașului Pecica și Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica.