Oradea a sărbătorit luni, 21 aprilie, 106 ani de la instaurarea administrației românești în oraș. Manifestările dedicate acestui moment s-au desfășurat în locuri simbolice din oraș și au adus împreună autorități locale și naționale, istorici și cetățeni care au dorit să își arate respectul față de cei care au scris istoria acestor meleaguri.

Programul zilei a cuprins ceremonii religioase, momente solemne și artistice. Biserica cu Lună a găzduit, de la ora 12.15, o slujbă religioasă Te Deum. La ora 12.45, la statuia Generalului Traian Moșoiu, în zona Parcului Nicolae Bălcescu, a avut loc ceremonie oficială. Printre participanți s-au aflat președintele interimar al României Ilie Bolojan, primarul Oradiei, Florin Birta, președintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, prefectul de Bihor, Marcel Daniel Dragoș, episcopii ortodox Sofronie Drincec și cel greco-catolic, Virgil Bercea.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului Național și o scurtă rugăciune a preotului Garnizoanei Oradea.

Primul care a vorbit a fost primarul Oradiei, Florin Birta, care a subliniat că eliberarea orașului a avut loc tot într-o zi de Paști.

„Suntem în fața statuii lui Traian Moșoiu pentru a ne aminti ziua în care, în 1919, Oradea a devenit pe deplin parte din România. Este un spațiu al recunoștinței și memoriei care ne aduce aminte de curajul și determinarea care au schimbat cursul destinului orașului nostru. Intrarea trupelor românești în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, a însemnat mai mult decât un act militar. A fost semnul că istoria se așează, în sfârșit, pe un drum drept. A fost o revenire la firescul lucrurilor, un gest care a redat comunității noastre încredere într-un drum comun, într-o țară unită, stabilă și demnă”, a spus Florin Birta, care a mai adăugat că prezența președintelui interimar al României la eveniment este „o punte vie între trecut și prezent, între liderii care au venit în Oradea pentru a-i dărui speranța și cei care astăzi au datoria de a păstra această speranță” și că este de datoria celor din prezent ca, prin responsabilitate, să se ridice la înălțimea celor care au crezut în România Mare și au visat ca Oradea să devină un oraș puternic și modern.

„Țara nu se schimbă doar din București”

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, le-a cerut celor prezenți la eveniment să păstreze un moment de reculegere în memoria Papei Francisc, „unul din marii prieteni ai României”.

„Am venit ca, în numele Președintelui României, să cinstesc memoria celor care au pus, în 1918 și 1919, o cărămidă la fundația României. Istoria țării noastre este și o sumă de istorii mici. Pentru comunitatea română din Oradea efectele adunării de la Alba Iulia din 1 Decembrie s-au simțit abia peste câteva luni când, în 20 aprilie 1919, într-o zi de Paști, armata română a intrat în Oradea stabilind pacea în aceste teritorii, protejându-i pe români și introducând ordinea într-o perioadă de haos”, a spus Ilie Bolojan, care a vorbit apoi despre statuile care marchează respectul orașului și comunității pentru cei care au contribuit decisiv la România de astăzi.

„Sunt aici în semn de respect pentru Oradea, județul Bihor și comunitățile din țara noastră. România este o sumă de comunități și țara nu se schimbă doar din București ci din miile de sate, din orașe și fiecare om, în parte, contribuie la acest lucru. Sunt aici și în semn de recunoștință pentru oamenii cu care am colaborat, pentru cei care lucrează în Bihor pentru că în spatele fiecărui proiect, fiecărei lucrări, fiecărei companii, fiecărui serviciu public de calitate, stau oameni care, prin ceea ce fac, dacă își fac treaba bine, aduc o contribuție la proiectul mare. Dacă Oradea și județul Bihor au progresat în acești ani, este pentru că acești oameni extraordinari, atât din sectorul public cât și din cel privat, și-au făcut datoria. Era o chestiune de recunoștință din partea mea să vin să le mulțumesc. La mulți ani Oradea, la mulți ani dragi orădeni!”, a încheiat președintele interimar al României.

„Împreună este mai bine decât separat”

Decanul Facultății de Istorie a Universității din Oradea, Gabriel Moisa, a vorbit despre contextul istoric în care s-au produs evenimentele de acum 106 ani.

„Ziua de 20 aprilie 1919 este una importantă nu doar pentru Oradea, ci pentru întregul destin al României. Armata română intră triumfător în Oradea în urma unor evenimente începute cu o lună în urmă, la mijlocul lui martie 1919. Într-o perioadă de haos, în această parte a României se instaurase un regim bolșevic. Puțină lume știe că la Primăria Oradea se organizase un comitet muncitoresc după modelul sovietelor. Acesta, din fericire, nu a durat foarte mult pentru că singura armată capabilă să asigure pacea și liniștea în această parte a Europei, armata română, a primit ordin să înainteze spre Bihor și Satu Mare. A fost o perioadă complicată și tensionată. Oamenii au așteptat cu brațele deschise venirea armatei să scape orașul de bolșevizare. Traian Moșoiu nu a fost înconjurat doar de elita românească ci și de primarul în exercițiu al orașului din acel moment, Rimler Károly, o personalitate care a reușit să unească, nu să dezbine și nu întâmplător a fost două decenii primar al orașului Oradea. Lumea, deși amestecată, a înțeles că împreună este mai bine decât separat”, a spus Gabriel Moisa.

A urmat apoi depuneri de coroane de flori și defilarea detașamentului de onoare. La ora 13.45, în Piața Unirii, la statuia Regelui Ferdinand I a avut loc spectacolul Drill Team și concertul susținut de Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” București.

În completarea atmosferei festive, două avioane militare au fost expuse publicului la Aeroportul Oradea. Cei interesați au putut urca la bordul aparatelor de zbor și discuta cu personalul militar între orele 12.00 și 15.00.