Federația Comunităților Evreiești din România și Departamentul pentru Relații Interetnice organizează, în perioada 3-9 septembrie, la Oradea, Festivalul Euroiudaica. Gândit ca un festival care celebrează cultura și tradițiile evreiești, programul cuprinde zeci de evenimente din toate domeniile artei pe parcursul a șapte zile.

Deschiderea oficială a Euroiudaica - Festivalul culturii și tradițiilor evreiești va avea loc duminică, 3 septembrie, de la ora 12.30, în Sala Traian Moșoiu a Primăriei municipiului Oradea.

Prin acest festival, Federația Comunităților Evreiești din România și Guvernul României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice, își propun să pună în valoare expresiile artistice și tradițiile care dau măsura identității culturale evreiești europene.

„Ediția care se desfășoară anul acesta la Oradea va aduce în atenția publicului larg moștenirea culturală a evreilor din România și a celor din Oradea în particular, dar și manifestări ale unor artiști contemporani din România, Ungaria, Slovacia și Polonia”, anunță organizatorii evenimentului. Prima ediție a festivalului a fost organizată în anul 2007, la Sibiu, în cadrul programului Sibiu Capitală Europeană a Culturii.

 

Programul pe zile

Duminică, 3 septembrie. După deschiderea oficială de la ora 16.30, va avea loc un tur ghidat susținut de arhitectul Cristian Pușcaș, care va spune povestea patrimoniului evreiesc din Oradea. Turul va fi reluat în ultima zi a festivalului, sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 11.00. Punctul de plecare va fi Sinagoga de Wiznitz - str. Crinului, nr. 2.

Prima zi de festival se va încheia cu un spectacol de muzică tradițională Klezmer și dansuri israeliene. De la ora 20.00, vor urca pe scena amplasată în Piața Unirii trupele Bucharest Klezmer Band, Hakeshet Klezmer Band și Or Neurim.

Luni, 4 septembrie. Ziua debutează cu „Evreii rock’n’roll”, conferință susținută de muzicianul Berti Barbera, care va avea loc în Casa Darvas - La Roche. Aceasta face parte dintr-o serie de conferințe, care propune diferite teme de discuție, în fiecare zi, de la ora 11.00.

Tot luni, de la ora 16.30, debutează și seria lansărilor de carte și a dezbaterilor literare. Abraham Heschel - Un profet al vremurilor noastre, de Edward K. Kaplan, va fi prima lansare. Pornind de la această carte publicată recent de editura Hasefer, Euroiudaica propune o discuție în jurul marii personalități a lui Abraham Heschel și a valorilor pentru care rabinul și filozoful a luptat, cu precădere respectarea drepturilor omului și promovarea dialogului interreligios. Invitat: dr. Cristian Vechiu, specialist în istoria și filosofia religiilor. Evenimentul va avea loc la Casa Darvas - La Roche.

În aceeași zi, este programat, de la ora 18.30, pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea, spectacolul „Nuntă cu divorț”, al Teatrului Evreiesc de Stat, în regia lui Dan Tudor.

De la ora 21.00, la Noo’vo Resto Lounge, iubitorii de muzică sunt invitați la concertul „Yiddish Tango” susținut de Berti Barbera & Mariano Castro.

Marți, 5 septembrie. De la ora 11.00, are loc conferința „Oradea evreiască”, susținută de arhitectul Cristian Pușcaș și prof. univ. Antonio Faur, la Muzeul Istoriei Evreilor. De la ora 16.30, la Noo’vo Resto Lounge, sunt programate prezentarea cărții „Frontul roșu”, de Avram Steuerman Rodion, și recitalul de sonete muzicale, cu Florian Chelu Madeva și Alexandrina Chelu-Schorr.

În afara evenimentelor recurente din secțiunile dedicate conferințelor și dezbaterilor literare, trupa de teatru Iosif Vulcan readuce pe scena Teatrului Regina Maria, pe 5 septembrie, de la ora 19.00, celebrul musical „Scripcarul pe acoperis”, în regia lui Korcsmáros György.

Miercuri, 6 septembrie, de la ora 11.00, la Casa Darvas - La Roche sunt programate conferințele „Teatrul idiș în România interbelică” - conf. univ. dr. Camelia Crăciun și „Considerații privind dinamica peisajului cultural idiș în România interbelică” - lect. univ. dr. Francisca Solomon.

Rămânem în lumea idiș, pentru că, de la ora 16.30, tot la Casa Darvas - La Roche, va fi prezentată Biblioteca de Literatură Idiș, una dintre colecțiile de referință ale editurii Hasefer, în cadrul căreia, începând din anul 2016 și până în prezent, au fost publicate nouă titluri ale unor scriitori idiș consacrați. Întreaga colecție va fi prezentată de dr. Camelia Crăciun (coordonatoarea proiectului), alături de dr. Francisca Solomon, specialist în studii culturale.

De la ora 18.30, va fi pus în scenă spectacolul de teatru „Final Cut” susținut de Teatrul Golem din Budapesta, la Sala Transilvania.

De la ora 20.30, la Sinagoga Neologă Sion, are loc concertul de muzică evreiască „Shalom”, susținut de Teatr Żydowski im. Estery Rachel i Idy Kamińskich (Teatrul Evreiesc din Varșovia).

Joi, 7 septembrie. De la ora 16.30, Departamentul pentru Relații Interetnice, coorganizator al festivalului, prezintă albumele: „Imaginea turcilor și tătarilor în arta modernă românească”; „Pandemiile și epidemiile trecutului. Provocări de comunicare multilingvă” și „Comunitate. Multiculturalitate. Dezvoltare”.  Participă Thomas Șindilariu, subsecretar de stat - Departamentul pentru Relații Interetnice. Evenimentul va avea loc la Muzeul Istoriei Evreilor, Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein.

Tot joi, de la ora 18.30, pe scena Teatrului Regina Maria este programat spectacolul „Der Szturem” - Teatr Żydowski im. Estery Rachel i Idy Kamińskich (Teatrul Evreiesc din Varșovia). De la ora 20.30, în Sala Transilvania va putea fi urmărit spectacolul de teatru „Vircsaft” (Teatrul Golem din Budapesta).

Vineri, 8 septembrie. De la ora 11.00, la Muzeul Istoriei Evreilor are loc conferința „Ce a mai rămas din patrimoniul sefard din România”, susținută de conf. univ. dr. Felicia Waldman. De la ora 18.00, va avea loc un concert cantorial susținut de Nógrádi Gergely (Ungaria) și de prim-cantorul Emanuel Pusztai, în Sinagoga Mare de rit ortodox.

Tot în Sinagoga Mare de rit ortodox, este programată sâmbătă, de la ora 16.30, o sesiune „Ask the Rabbi”, în care publicul larg va putea intra într-un dialog liber cu prim-rabinul Rafael Shaffer și cu prof. dr. rabin Asher Ehrenfeld.

Euroiudaica 2023 - Festivalul culturii și tradițiilor evreiești se va încheia sămbătă, 9 septembrie, în Piața Unirii din Oradea, cu un concert susținut de formația Pressburger Klezmer Band (Slovacia). Ora de începere: 21.00.

Toate evenimentele au intrare liberă în limita locurilor disponibile. (Excepție face doar spectacolul Teatrului Regina Maria - Scripcarul pe acoperiș, pentru care este nevoie de achiziționarea de bilete. Detalii - pe site-ul www.teatrulreginamaria.ro)