31 mai, zi aniversară pentru Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ale MApN. Tot în această zi au fost marcaţi 159 de ani de la înfiinţarea trupelor de geniu.

 

Corpul Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere a fost înfiinţat în 1864, după care a evoluat astfel: 1905 - Asociaţia Virtutea Militară (AVM), 1906 – Societatea Ofiţerilor Veterani (SOV), 1909 – Unirea Asociaţiei Virtutea Militară cu Societatea Ofiţerilor Veterani, 1915 – Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere (AORR), 1925 – Uniunea Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere (UORR), 1944 – Societatea Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere (SORR), 1945 – Societatea Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere proveniţi din activitate (SORPA).

Desfiinţată abuziv în 1948 şi interzisă de regimul comunist până în 1990 – (42 de ani); în 1990 s-a reînfiinţat sub denumirea Liga Ofiţerilor în rezervă şi în retragere (LORR); 1991 - Uniunea Cadrelor Militare în rezervă şi retragere (UCMRR), 2007 – Uniunea Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (UNCMRR), 2008 – Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ACMRR). În ceea ce priveşte arma de geniu aceasta s-a înfiinţat în anul 1859. În acel an, la data de 31 mai, a fost înfiinţat primul Batalion de Pionier Geniu, comandat de cpt. ing. Donici Panait. O contribuţie pe măsură şi-au adus geniştii şi în cel De-al Doilea Război Mondial, în campania din Est şi cea din Vest. După 1949 a luat fiinţă Brigada de Drumuri şi Poduri MAE, unitate care a avut o contribuţie la realizarea elementelor de infrastructură, precum şi alte lucrări genistice, pregătirea teritoriului ţării pentru apărare. Cele mai deosebite lucrări realizate au fost: Transfăgărăşanul, DN 7C, care a traversat munţii la o altitudine de 1.204 m cu o lungime de 97 km şi un tunel de 0,8 km, lucrare executată în 43 de luni, inaugurată la 20 septembrie 1974; Canalul Dunăre – Marea Neagră, realizat pe parcursul a 8 ani (1986 – 1994); lucrări pentru combaterea inundaţiilor şi altor calamităţi naturale, cutremure, alunecări de teren etc.

Structurile de geniu modernizate, înzestrate, au asigurat interoperabilitatea cu forţele din structurile NATO, în cadrul forţei de stabilitate din Irak. Arma geniu îşi păstrează locul şi importanţa pe care i le conferă specificul acesteia ca armă luptătoare şi de sprijin. De menţionat că subsemnatul, col. (r) de geniu, a participat cu militarii la lucrările de la Transfăgărăşan şi Canalul Dunăre – Marea Neagră, precum şi la combaterea altor calamităţi naturale, inundaţii etc.

Col. (r) de geniu TATAR Zoltan