6 zile și 6 nopți de cântat încontinuu pentru un loc în Cartea Recordurilor!
Atmosferă frumoasă astăzi, la ora 7.30, înainte de a se da startul la una din cele mai ambițioase încercări de doborâre a unui record din Guinness World Records. Thurzó Zoltán, pianistul orădean care urmează să cânte 6 zile și 6 nopți încontinuu, nu a ascuns că are emoții dar a subliniat că se simte pregătit și încrezător.
Camere de filmat, microfoane, reporteri. Sala frumos aranjată cu câte o mapă pe fiecare scaun, două ceasuri mari mărginite de panglici pentru a interzice accesul în zona lor și un pian mare în mijlocul scenei. În stânga, o cutie în care se adună donații și o măsuță cu CD-urile la care a muncit și pe care le-a plătit din propriul buzunar, Thurzó Zoltán. În spatele pianului, pe scenă, sute de partituri aranjate în coloane și marcate cu pătrate de diferite culori. În colț, după o draperie, un pat cu așternutul albastru închis, cu triunghiuri albe și galbene în care pianistul speră să tragă un pui de somn după ce va acumula suficiente ore cântate fără pauză. Camerele și microfoanele se adună în fața lui.
„Este o încercare foarte grea, atât fizic cât și mental. M-am antrenat pentru acest record trei ani și jumătate. Să renunți la dormit, dar creierul să fie în permanență fresh este foarte dificil. Din ceea ce urmează să fac am reușit deja la antrenamente 50-60%. Voi cânta toate cele 32 de sonate de Beethoven, toate sonatele lui Mozart. Anul acesta, pe 5 decembrie, este aniversarea a 230 de ani de la nașterea compozitorului și vreau să le transmit tuturor celor din breasla mea că nu renunț la muzica clasică, deși Guinness-ul este un brand de marketing. Pe lângă cei doi compozitori care sunt coloana vertebrală a acestei încercări mai am peste 30 de compozitori cu aproximativ 450 de piese. În total, în cele 6 zile voi cânta peste 520 de piese”, a declarat Thurzó Zoltán care a explicat și strategia pe care o va adopta. La fiecare oră cântată beneficiază de 5 minute pauză. La 130 de ore, va avea 650 de minute acumulate, adică 10 ore și 50 de minute. Pianistul preconizează că după două zile, două zile și jumătate se va opri din cântat și va dormi 4-5 ore. Apoi va cânta alte 24 de ore, cu două ore pauză, din care va dormi o oră și jumătate și apoi iar 24 de ore cu o oră și jumătate, două ore de somn.
În ceea ce privește scopul pentru care își propune să doboare recordul, Zoltán a spus: „Vreau să înființez în Oradea un Muzeu al Istoriei Muzicii din Oradea. Familia mea deține foarte multe documente care ilustrează evoluția muzicii în ultimele secole la Oradea. Peste 18 mii de articole, afișe, programe. Din 1760 avem la zi toate concertele din Oradea. Baza de date este imensă. Acest lucru se cunoaște foarte puțin și sunt lucruri care merită arătate, expuse, iar printr-un muzeu acest lucru se va întâmpla mult mai bine decât dacă le ținem la noi în casă. Dacă pe 6 decembrie voi reuși să dobor recordul mondial, după ce el va fi confirmat de cei de la Guinness World Records de la Londra, în prima săptămână, peste 100 de milioane de oameni de pe tot globul vor afla ce s-a întâmplat aici. Cine a făcut, cum a făcut și unde a făcut. Va fi o reclamă foarte importantă pentru oraș, pentru mine, pentru cultură în general”.
Întrebat de reporterul Crișanei despre public, pianistul a explicat: „Universitatea Creștină Partium este deschisă de la ora 6.00 dimineața până la ora 10 seara. Publicul poate intra în sala festivă, în acest interval, oricând. Intrarea este liberă dar se poate face doar cu certificat verde”.
Startul s-a dar la ora 8.00, prima melodie cântată de pianist, una potrivită cu sărbătoarea națională de mâine, a fost Imnul României. A urmat apoi Imnul Ungariei.
În cele 6 zile, iubitorii muzicii vor putea asculta piese de J. S. Bach, T. Albinoni, Liszt Ferenc, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Robert Schumann, Johannes Brahms, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Johann Strauss jr., Geroge Gershwin, John Field, Sergei Rachmaninov, Manuel Ponce, Erik Satie, Alberto Nepomuceno, George Posca, Charles Mayer, Victor Carbajo, George Enescu, Anton Pann, Sigismund Toduță, Modest Mussorgsky, Amaral Vieira, Edvard Grieg, Claude Debussy, Francis Poulenc, John Schmidt, Bolyki András, Paul de Senneville, Yutaka Yamads, Scott Joplin, Charles Mayer, Victor Carbajo, Hans Zimmer, Nino Rota, Yann Tiersen, Richard Clayderman, Alan Silvestri, John Williams, Ennio Morricone.
Ziarul Crișana este partener oficial al evenimentului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.