Un moment festiv, deosebit de emoționant, a avut loc vineri, 20 iulie, în Oșorhei, cu prilejul celei de-a X-a ediții a Zilelor comunei. Este vorba de dezvelirea unei plăci din marmură pe care sunt înscripționate numele celor doi delegaţi din comună la Marea Unire din 1918.  

Vineri, 20 iulie, pe clădirea Primăriei Oșorhei, a fost fixată o placă comemorativă cu numele celor doi delegați „aleşi şi de drept” la Marea Unire din 1918: Gheorghe Pop și Gheorghe Mudura.

Programul a debutat cu intonarea Imnului național al României, după care a urmat dezvelirea plăcii comemorative și sfințirea acesteia de către un sobor de preoți. În continuare, au avut loc alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului, rostite de: Ioan Pop, primarul comunei Oșorhei, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și de lect.univ. dr. Radu Românașu, de la Universitatea din Oradea.  

„Este un moment deosebit în această zi (vineri, 20 iulie - n.r.) pentru viața comunității din Oșorhei. S-a dezvelit cea de-a patra placă comemorativă din Bihor, în memoria celor care au făcut Unirea de la 1 Decembrie 1918, prin participarea lor la Marea Adunare de la Alba Iulia”, a afirmat Ioan Mang în discursul său, menționând că bihorenii au participat nemijlocit la întreg Actul Unirii. Vicepreședintele CJ Bihor a salutat inițiativa Muzeului Țării Crișurilor de a monta plăci comemorative în localităţile din Bihor care au avut delegaţi la adunarea din Alba Iulia, considerând că acest gest reprezintă de fapt un gest de recunoaştere a meritelor urmaşilor noştri, dar mai mult decât atât, înseamnă recuperarea memoriei unor oameni care au făcut istorie.

A urmat un scurt moment artistic susținut de Adi Balint, acompaniat la taragot de Petrică Popa, după care s-au depus coroane de flori, la placa comemorativă, din partea: Consiliului Județean Bihor, Primăriei comunei Oșorhei, Consiliului local Oșorhei, Garnizoanei Oradea, Muzeului Țării Crișurilor, Asociației Național Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Bihor și a Partidului Național Liberal Bihor.

La final, primarul Ioan Pop i-a înmânat o diplomă de onoare unui membru al familiei preotului Gheorghe Pop, care, în urmă cu 100 de ani, a participat la Adunarea de la Alba Iulia. Ceremonia a fost organizată de Garnizoana Oradea, la solicitarea Primăriei Oșorhei, cu sprijinul Școlii de Pregătire a Agenţilor Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea și a militarilor de la Centrul 54 Comunicaţii RMNC Oradea. Programul ceremoniei a fost prezentat de maiorul Constantin Dudău, ofiţer responsabil cu informarea şi relaţiile publice la Centrul 54 Comunicaţii RMNC Oradea.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: părintele protopop Simion Goga, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, comisar şef de poliţie Mihai Chirică, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, precum și numeroși reprezentanți ai partidelor politice. 

În cadrul proiectului inițiat de Consiliul Județean Bihor și Muzeul Țării Crișurilor, în acest an, vor fi dezvelite alte 56 de plăci comemorative în localităţile din județ care au avut delegaţi la adunarea din Alba Iulia. Reamintim faptul că Bihorul a avut în anul 1918 una dintre cele mai numeroase delegaţii prezente la Alba Iulia, peste 130 de persoane, provenind din 60 de localităţi.

Cel mai mare număr de delegaţi l-a avut Oradea, printre ei fiind avocatul Aurel Lazăr, episcopul ortodox Roman Ciorogariu și doctorul Coriolan Pop.

Nume inscripţionate greşit?!

În luna februarie a fost constituit un grup de lucru pentru Centenarul Marii Uniri de la 1918, coordonat de prefectul Ioan Mihaiu, care centralizează şi autorizează activităţile dedicate acestui eveniment major din istoria României. Autorităţilor locale care doresc să dezvelească astfel de plăci li s-au pus la dispoziţie şi lucrarea „Centenarul Unirii - contribuţia bihorenilor la actul istoric de la 1 Decembrie 1918” a istoricului Viorel Faur, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură trebuie să elibereze certificatele de urbanism pentru acele plăci. Cu toate acestea, la Oşorhei pe plăcuţe este trecut numele „George Pop” şi „George Mudura” în loc de Gheorghe Pop și Gheorghe Mudura.