A fost semnat protocolul privind Palatul Episcopal romano-catolic - Au predat fostul Muzeu
În foaierul Palatului Baroc a avut loc ieri semnarea protocolului de predare-primire a imobilului, între Muzeul Ţării Crişurilor şi Episcopia Romano-Catolică de Oradea. Semnatarii protocolului au fost episcopul László Böcskei, directorul MTC, Aurel Chiriac, şi preşedintele Consilului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor.
Odată cu finalizarea operațiunilor de mutare din spațiile ocupate până în prezent în Palatul Baroc a patrimoniului Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, joi, 6 septembrie, a avut loc semnarea protocolului de predare-primire a imobilului.
În deschiderea evenimentului, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a şinut să mulţumească Consiliului Judeţean Bihor pentru efortul depus în vederea mutării muzeului în noul sediu, precum şi Episcopiei Romano-Catolice pentru găzduire, pentru înţelegere şi pentru buna colaborare între cele două instituţii.
„Am lucrat 43 de ani în această instituţie, un spaţiu ideal, al frumuseţii. După retrocedare am colaborat mult cu PS László Böcskei, într-o linişte firească, pe care o consider normală între oameni şi între instituţii”, a spus Aurel Chiriac. „De un an Muzeul Ţării Crişurilor funcţionează într-o nouă locaţie, modernă, la standarde adecvate, şi are o ofertă care atrage foarte mulţi turişti, peste 70.000 de vizitatori trecând pragul noului sediu până în acest moment. Un semn că muzeul a lipsit acestei comunităţi şi că activităţile propuse de noi interesează”.
Această mutare din Palatul Baroc nu este o despărţire. Vom continua să colaborăm cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea, o direcţie pe care o consider un semn de normalitate.
După semnarea protocolului de predare-primire a imobilului, moment salutat de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, şi asistat de deputatul UDMR Szabo Odon şi senatorul UDMR Cseke Attila, P.S. László Böcskei a ţinut să sublinieze că momentul de astăzi poate fi foarte bine definit prin intermediul a trei cuvinte: normalitate, normalitate şi normalitate.
„Am sentimentul că noi, cei care astăzi ne-am adunat aici, suntem o echipă care are argumente coerente în realizarea acestui pas. De 10 ani de când am venit urmăresc derularea acestor proceduri”, a spus episcopul. „Într-o comunitate care vrea să progreseze este o normalitate să existe respect reciproc, iar acesta implică şi recunoaşterea tradiţiei. În acest spaţiu, Biserica Catolică a însemnat promovarea culturii şi spiritualităţii vreme de mai multe secole. Societatea evoluează prin acceptare şi înţelegere. Când am pierdut acest imobil, am avut la dispoziţie două zile să ne mutăm. Revenirea la normalitate a durat mai mult”, a spus László Böcskei. Acesta a mai subliniat că Palatul Baroc va avea porţile deschise pentru orădeni şi va continua să găzduiască evenimente şi acţiuni menite să promoveze cultura şi spiritualitatea, inclusiv prin colaborarea cu Muzeul Ţării Crişurilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.