Actorii din Oradea au o avut o altfel de premieră spre finele stagiunii 2016/2017: un protest spontan care s-a desfăşurat ieri pe treptele Teatrului Regina Maria. Motivul nemulţumirii este că la un an după ce, prin ordonanţe de urgenţă, s-a stabilit ca artiştii din toate instituţiile culturale, categoria I, să fie plătiţi la nivelul maxim de salarizare stabilit prin lege, artiştii de la filarmonică au un câştig brut mai mare cu aproape 2.000 de lei pe lună.

 

Una dintre ordonanţele aduse în discuţie de actori este OUG 43 din 2016 care prevede, printre altele, că „în cazul instituţiilor sau autorităţilor publice aflate în subordinea aceluiaşi ordonator de credite (în cazul de faţă Consiliul Judeţean Bihor - n.r.), având acelaşi scop, îndeplinind aceleaşi funcţii şi atribuţii, aflate la acelaşi nivel de subordonare din punct de vedere financiar, nivelul maxim al salariului de bază (...) se va stabili la nivelul maxim aflat în plată din cadrul tuturor acestor instituţii sau autorităţi publice subordonate”.

De asemenea, OUG 20 din 8 iunie 2016, prevede că „din luna august 2016 personalul plătit din fonduri publice (...) va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”. Concret, ambele ordonanţe de urgenţă obligă practic finanţatorul să ofere condiţii egale de salarizare instituţiilor de cultură ca filarmonica, sau teatrul.

„Nu vrem să moară capra vecinului, nu vrem să scadă salariile instrumentiştilor de la filarmonică, ne dorim în schimb drepturi egale. Şi noi avem facturi, copii de crescut, şi noi trebuie să mâncăm şi să ne îmbrăcăm”, a spus actriţa Elvira Platon Rîmbu.

„Suntem cea mai importantă insituţie culturală din oraş, vrem respect”, a spus şi actorul Andrian Locovei. Întrebaţi de ce nu au luat atitudine decât la un an de la intrarea în vigoare a legilor, actorii au declarat că au încercat să rezolve situaţia pe cale amiabilă, în audienţe la Prefectură şi Consiliul Judeţean Bihor. Acum însă, au hotărât să devină mai vizibili.

„Am depus un memoriu la care aşteptăm răspuns până în data de 15 iunie. Dacă nu primim răspuns, sau primim un răspuns negativ, vom merge în instanţă”, a mai declarat Elvira Rîmbu. Soluţia ideală, în viziunea actorilor, ar fi mărirea bugetului alocat Teatrului Regina Maria. În caz contrar, pentru egalizarea salariilor şi ridicarea lor la nivelul stabilit prin cele două ordonanţe, ar fi necesară o soluţie de compromis, prin relocarea unor fonduri destinate producţiilor teatrale către bugetul pentru salarii.

Protestul actorilor a fost spontan, a durat aproximativ 10 minute şi s-a desfăşurat paşnic, aceştia purtând diverse pancarte cu mesaje ca „Artiştii au drepturi egale” sau „Dorim echivalarea salariilor”. Protestul s-a desfăşurat înaintea unei reprezentaţii teatrale, iar actorii s-au retras la timp pentru a se schimba şi pentru a-şi putea onora spectatorii.