Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO) a găzduit marți, 28 mai, vizita ambasadoarei Norvegiei în România, Siri Barry, însoțită de Dolores Neagoe, Consilier pentru granturi SEE și Norvegiene.

 

În cadrul întâlnirii, ambasadoarea a dezvăluit o parte din activitatea pe care o desfășoară, călătorind pentru a cunoaște realitățile din România.

Directorul executiv al Asociației Caritas Eparhial, Adela Popa-Ghițulescu, a prezentat principalele servicii sociale pe care organizația le dezvoltă, a vorbit despre impactul real pe care aceste servicii le au în comunitatea locală și a vorbit despre rezultatele obținute în urma implementării anumitor proiecte din comunitățile defavorizate

S-a pus accent și pe necesitatea continuării acestor servicii sociale, pentru că este nevoie ca asociația să răspundă eficient nevoilor individuale și ale comunității și să susțină persoanele, familiile și grupurile vulnerabile în încercările lor de a rezista greutăților vieții.

La întâlnire a participat și un învățător ucrainean care a povestit despre diversitatea activităților care se desfășoară în cadrul programului de afterschool pentru copiii ucraineni pe care centrul îl are, despre nivelul ridicat de dificultate pentru copiii care fac eforturi considerabile pentru a face față simultan sistemului de învățământ românesc, sistemului de predare online ucrainean și despre modul frumos în care se adaptează contextului social local.

Surpriza pregătită pentru oaspeți a constat într-un moment special în care un copil ucrainean a cântat la pian două melodii, impresionând auditoriul, cu atât mai mult cu cât acest copil învață online să performeze la acest instrument muzical. Copiii prezenți, însoțiți de încă doi profesori ucraineni angajați la centru, au oferit ambasadoarei un tablou lucrat de ei înșiși, precum și alte desene. Au primit îmbrățișări, zâmbete și aprecieri laudative din partea oaspeților.

Au fost prezentate, succint, dificultățile întâmpinate privind buna desfășurare a activității cu refugiații. S-a vorbit și despre principalele direcții de intervenție din punct de vedere social care au vizat procesul de integrare socio-profesională a persoanelor refugiate.

Centrul are 181 de familii, dintr-un total de 230, care au beneficiat de serviciile de asistență socială de la deschidere și până în prezent. În acest timp asociația a răspuns la nevoile urgente a peste 500 persoane refugiate.