În plină vară, pe foarte multe străzi din Oradea s-a aşternut un covor de frunze ruginii, semn că arborii din oraş nu sunt prea sănătoşi. Cauzele care stau în spatele acestui fenomen sunt mai multe, printre care şi arşiţa din ultima vreme, însă dincolo de asta, motive birocratice au împiedicat efectuarea tratamentelor fitosanitare pentru combaterea dăunătorilor.

 

Atât în Parcul 1 Decembrie, Cetatea Oradea, bulevardul Magheru sau pe str. Apostol Andrei, orice trecător poate observa zeci de castani cu frunzele fie deja uscate şi căzute, fie maronii, de parcă ne-am afla în plină toamnă. Acelaşi peisaj se regăseşte şi în multe alte zone din oraş, peisajul fiind unul destul de dezolant, într-un oraş desemnat în urmă cu câţiva ani „Capitala verde” a României. Cauzele care stau în spatele acestui peisaj dezolant sunt unele care ţin foarte mult şi de birocraţie, din păcate. „Am avut o procedură pentru deratizare care s-a tot tergiversat încă din luna decembrie a anului trecut. A fost organizată licitaţie pentru desemnarea firmei care urma să efectueze dezinsecţia, deratizarea şi tratamentele fitosanitare în municipiul Oradea, însă una dintre firmele participante a contestat rezultatul licitaţiei, iar în luna martie ne-a atacat în instanţă. Am avut două procese în instanţă, ambele câştigate de Primăria Oradea. Acesta este motivul pentru care, abia săptămâna trecută, a fost efectuată prima etapă a tratamentelor fitosanitare pentru combaterea minatorului la castani, urmând alte cinci astfel de tratamente, care vor fi efectuate până la finalul lunii septembrie. Din păcate, însă, sunt zone destul de multe în care arborii sunt foarte afectaţi şi nu vor mai putea fi recuperaţi”, ne-a declarat ieri Mircea Stejerean, şef Servicii Publice în cadrul Primăriei Oradea.

Municipalitatea orădeană anunţa zilele trecute că, în perioada 27 iulie - 3 august, firma Coral Impex desfăşoară lucrări de dezinsecție, deratizare și tratamente fitosanitare pe raza spațiilor deschise din domeniul public și privat al municipiului Oradea: parcuri, spații verzi, maluri de ape etc.

Pentru activitatea de dezinsecţie sunt folosite produsele: K-Othrine Profi EC 250 - insecticid special conceput pentru combaterea țânțarilor adulți (inclusiv a speciei Aedes Albopictus, responsabilă pentru răspândirea virusului Zika) și Vectobac WG - produs insecticid special conceput pentru combaterea țânțarilor aflați în stadiul de larvă. Produsele sunt avizate de Ministerul Sănătății - Comisia Națională a Produselor Biocide, ele făcând parte din grupele Xi şi Xn de toxicitate și se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană. Pentru deratizare este folosit Deration Pellet, produs raticid gata de folosire sub formă de peleți, avizat de Ministerul Sănătății - Comisia Națională a Produselor Biocide, iar pentru activitatea de tratamente fitosanitare - Dimilin 48 SC, Topsin 70 WDG, Nissorun 10 WP și/sau alte produse specifice, avizate de Ministerul Agriculturii.