Data de 10 decembrie este semnificativă, întrucât marchează Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Adunarea Generală a Națiunilor Unite din anul 1948 a adoptat, la această dată, Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Organizaţia Naţiunilor Unite subliniază drepturile fundamentale ale omului, în demnitatea şi în valoarea persoanei umane, drepturi egale pentru bărbaţi şi femei, favorizează progresul social şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în cadrul unei libertăţi corecte a relaţiilor prieteneşti între naţiuni.

Este de datoria noastră să conștientizăm, dar mai ales să recunoaştem că drepturile omului, demnitatea tuturor membrilor familiei trebuie să fie ocrotite de autoritatea legii, pentru ca viața tuturor să se desfășoare în pace și bună înțelegere.

În activitățile desfășurate pentru a susține demnitatea și, în special, libertatea cetățenilor, s-au derulat programe și campanii speciale în Oradea și județul Bihor de către organizațiile neguvernamentale susținute de Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, de Inspectoratul Școlar Județean, de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Primăria municipiului Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Campania de combatere a violenței, care reflectă preocuparea specială de susținere și transmiterea drepturilor, s-a desfăsurat, anual, în perioada 24 noiembrie - 10 decembrie.

Ziua Internațională a Drepturilor Omului oferă posibilitatea de a deduce impactul profund asupra vieții cetățenilor, măsurile inerente care au fost legiferate în această perioadă de provocări și primejdii la sănătatea tuturor.

Ne confruntăm cu mari schimbări, datorate acestei situații extraordinare pe care o trăim, viața nu este ușoară, și oferă pas cu pas probleme personale deosebit de greu de soluționat de cetățenii comunităților.

Restricțiile impuse aduc atingere, în mare parte, stărilor sufletești, prin numărul mare de șomeri care se confruntă cu o pierdere a simțului datoriei față de munca profesională și a locului de muncă.

Timpul petrecut neobișnuit de lung în sânul familiei este o povară pentru unii șomeri, motiv pentru care sunt irascibili, nemulțumiți, porniți pe gesturi și cuvinte agresive la adresa membrilor familiei.

Copiii, plini de energia vârstei lor, sunt greu de stăpânit pentru a fi liniștiți și cuminți, iar în foarte multe cazuri sunt victimele părinților furioși și neînțelegători față de gălăgia și zburdălnicia lor.

Liniștea și pacea din familie este total compromisă și duce la diferite forme de violență împotriva membrilor familiei.

Tinerii cei mai conștiincioși și dornici să pună în practică cunoștințele practice pentru care au studiat sunt total derutați din cauza lipsei locurilor de muncă, sunt agitați, iar în mijlocul familiei sunt certați pentru inactivitatea lor.

Alți tineri preferă să cheltuiească banii părinților pentru a-și menține starea de voioșie prin atitudini care distrug comportamentul corespunzător unei educații școlare și familiale primite.

Elevii se confruntă cu situații dificile pentru a-și îmbogăți cunoștințele prin sistemul de studiu online. Preferă jocurile pe calculator sau tabletă, iar în cazul în care nu sunt supravegheați de adulți, vizionează filme cu acțiuni agresive care-i transpun în mici agresori față de alți copii.

Persoanele vârstnice își pierd simțul practic și, mai ales, abilitățile, fiind consemnați la domiciliu, fiind astfel un motiv veșnic de nemulțumire pentru membrii familiei, care-i supun la diferite forme de violență psihică și, uneori, fizică.

Diminuarea capacitații de colaborare între membrii familiei sau parteneri, precum și apariția unor lacune în bună înțelegere și lipsa simțului realității au supralicitat capacitatatea individuală, care a dictat în toate cazurile nerespectarea și încălcarea drepturilor personale legiferate prin Carta drepturilor omului. Prevenirea problemelor majore privind fenomenele de criminalitate juvenilă, violența intra-familială, abuzul și traficul de persoane sunt acțiuni cu caracter antisocial și se delimitează de prevederile drepturilor fundamentale ale umanității.

Fenomenele care generează stări conflictuale, agresiuni și violență împotriva altor persoane, agresiuni urmate de suferințe morale și fizice ale victimelor violenței, determină situații care duc la deteriorarea integrității sociale, la incapacitatea unui mod de viață considerat decent, compatibil în limitele conferite de legislația care apără demnitatea umană prevăzută prin drepturile omului.  

Miorița SĂTEANU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.