Un grup de 50 de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric va participa astăzi, 30 iunie, de la ora 9.30, la o manifestare de comemorare a consulului general dr. Mihai Marina, în acest an împlinindu-se cinci ani de la montarea plăcii comemorative pe clădirea Muzeului Memorial „Aurel Lazăr”.

 

Vizitatorii se află la Oradea din 23 iunie, cu prilejul celei de-a XV-a ediții a proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat: „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României și Ucrainei prin organizarea de tabere de elevi și cadre didactice”. Ca în fiecare an, grupul de elevi şi profesori din Maramureşul Istoric a fost primit cu braţele deschise de bihoreni, la iniţiativa Asociaţiei Morăriţa, anul acesta împlinindu-se 15 ani de colaborare cultural-educativă neîntreruptă cu comunitatea românească minoritară din dreapta Tisei (Ucraina). Legătura dintre Bihor și Apșa este deja una tradițională și se întemeiază pe faptul că mănăstirea de la Voivozi era chilie a mănăstirii de la Peri, de pe malul drept al Tisei și pe faptul că dr. Mihai Marina, fost consul general al Regatului României la Oradea, era originar tot din Apșa.

Tot astăzi, 30 iunie, de la ora 18.00, la Primăria Oradea, va avea loc evenimentul de lansare a numărului 100 al Gazetei „Apşa”, gazetă regională social-politică a românilor din Transcarpatia, de pe malul drept al Tisei. Printre autorii numărului din mai-iunie 2017 al revistei se numără Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, care deschide acest număr jubiliar cu câteva gânduri de suflet, reunite într-un articol, intitulat sugestiv: „Apșa de o sută de ori”. De altfel, Preasfinția Sa va participa, în această seară, la evenimentul de lansare a publicației.

În perioada cât au stat la Oradea, oaspeții din Maramureșul istoric au avut un program bogat, vizitând orașul și diferite obiective turistice. Printre instituțiile pe care le-au vizitat, în perioada 23-30 iunie, se numără Primăria municipiul Oradea, Inspectoratul Județean de Jandarmi, sediul noul al Muzeului Țării Crișurilor și Muzeul Cetății și al Orașului Oradea.

Tabăra școlară cultural-educativă, care se organizează an de an la Oradea, are ca scop acomodarea, familiarizarea și integrarea celor 50 de participanți (elevi, cadre didactice și însoțitori) la viața social-culturală din patria-mamă, din Oradea în mod special.