Pentru trei zile Cetatea Oradea a devenit fortăreața copiilor, mii de micuți, de toate vârstele, luând-o cu asalt încă de vineri, de la primele ore. Tot pentru trei zile, în Parcul Bălcescu s-a desfășurat „Serbarea copiilor”, un eveniment care a umplut până la refuz, parcul.

 

 

A fost floare la ureche să alegi unde, și să îți convingi copilul să iasă din casă, de ziua lui, în acest weekend. A fost însă aproape imposibil să îl aduci acasă, fie că ai mers la Cetate sau în Parcul Bălcescu, fără să plângă sau să se supere că totul se termină atât de repede.

În Cetatea Oradea, micuții au avut la dispoziție, un trenuleț, tobogane gonflabile, un loc de joacă gratuit cu pistă pentru trotinete, bărcuțe gonflabile, water ball, elastice pentru sărituri, înghețată de toate felurile și o pistă pentru mașinuțe. Prețurile au fost cele obișnuite: 7 lei pentru 5 minute în trenuleț sau pe unele toboganele gonflabile, 10 lei pentru water ball sau bărcuțe gonflabile, 15 lei pentru închirierea, pe traseul amenajat, a unei mașinuțe pentru 15 minute. La locul de joacă gratuit cu pistă pentru trotinete, micuții care se înscriau primeau gratuit o cască de protecție. Poate nu ar fi stricat și niște cotiere și genunchiere. Mai merită subliniat că cei care s-au ocupat de aparatele, toboganele, locurile de joacă destinate copiilor, înțelegeau că micuții nu au câte un buton cu on/off ca să poată fi opriți la comandă, așa că îi mai lăsau pe micuți chiar dacă le expirase timpul de joacă.     

Pe lângă locurile de joacă, copiii au avut la dispoziție ateliere creative, spectacole, magie și bunătăți. Pe scena, amplasată în curtea Palatului Princiar, copiii au urmărit zilnic spectacole cu povești, precum „Hansel și Gretel” (Teatru de păpuși), „Gâlcevile din Chioggia” (Spectacol de teatru cu și pentru copii), „Màtyás kiràly lopni megy” (Teatru de păpuși în limba maghiară), „Florile și curcubeul” (Teatru de păpuși) sau „Povestea prostiei” (Teatru de păpuși). Sâmbătă, micuții au avut poarte de o poveste magică care a avut-o în centru pe Ella Bella și prietenii. 

Ediția din acest an a Festivalului Copiilor Oradea a avut și o zonă dedicată sănătății, amenajată de Spitalul Pelican, unde adulții și-au verificat tensiunea și glicemia iar copiii au primit asistență medicală.

Puțin mai tradiționalist, un eveniment asemănător a avut loc și în Parcul Bălcescu. Intitulat „Sebarea copiilor”, evenimentul s-a bucurat de spectacole folclorice și de dans, teatru („Hainele cele noi ale împăratului” – organizat de Comoara cu povești Oradea – Trendart Company) iar micuții au avut la dispoziție un carusel, un tobogan, elastice pentru sărituri și mai multe locuri cu jucării de vânzare.

În plus, pentru adulți, în ambele locații au fost locuri special amenajate pentru servirea mesei, și câțiva comercianți axați pe acest aspect.