Ieri, cu ocazia Zilei Dunării, mai mulți copii și tineri din Oradea și Beiuș au replantat flori pe malul Crișului Repede, vizavi de Primăria Oradea, în locul celor furate sau vandalizate în primăvară. Munca voluntarilor a fost răsplătită cu o plimbare gratuită cu hidrobicicleta la baza de agrement situată lângă podul din zona Sovata de către Administrația Bazinală de Apă Crișuri.

 

ABA Crișuri a organizat, ieri, un eveniment dedicat Zilei Dunării, invitând copiii și tinerii să se alăture efortului de a replanta flori pe malul Crișului Repede.

„Este pentru al patrulea an la rând când Administrația Bazinală de Apă Crișuri organizează evenimente dedicate Zilei Dunării, de fiecare dată încercând să fie cât mai aproape de tineri”, ne-a declarat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Dacă în ultimii trei ani, de Ziua Dunării, era organizată o întrecere cu ambarcațiuni ușoare pe Crișul Repede, de această dată, evenimentul s-a păstrat, dar a căpătat o altă formă.

„Anul acesta, am dorit să venim în continuarea poveștii de Ziua Apei, când, pe 22 martie, alături de cetățeni, am răspuns unei inițiative locale și am plantat flori pe malul Crișului, în dreptul Primăriei Oradea. Din păcate, mare parte dintre ele au fost furate sau vandalizate. Prin urmare, ne-am propus ca astăzi (n.r. – ieri), de Ziua Dunării, să reluăm această activitate. ABA Crișuri a pus la dispoziția voluntarilor florile, ustensilele și mănușile, s-a folosit apa din râul Crișul Repede, pentru a avea grijă de resursa de apă, și, împreună cu baza de agrement din Sovata, am oferit și un bonus acestor voluntari”, a mai spus interlocutoarea noastră.

Trist este că în urma acțiunii de plantare din primăvară, mai multe ghivece au rămas goale, la scurt timp după ce fuseseră umplute cu plante colorate.

„Partea ce ține de supravegherea florilor este peste puterea noastră. Apelăm, până la urmă, la înțelegerea și la bunul simț al cetățenilor. Ne așteptăm ca, și de data aceasta, să fie furate sau vandalizate florile, însă noi ne vom ține de acțiune și vom continua până când acei cetățeni, care nu înțeleg plusul de valoare care este adus comunității, își vor schimba comportamentul”, a mai spus Anca Mihociu.

La eveniment au participat simpli orădeni, dar și elevi de la Clubul de Mediu din Beiuș, răsplata pentru toți participanții fiind o plimbare cu hidrobicicleta, pentru a rămâne în aceeași tradiție din anii precedenți.

„Ne face o deosebită plăcere să fim alături de cei de la ABA Crișuri la această acțiune. Colaborăm cu ei de cel puțin cinci-șase ani, avem o colaborare bună, ne ajutăm reciproc. Avem un calendar ecologic, pe care încercăm să-l respectăm. Astăzi (ieri-n.r.), fiind Ziua Dunării, nu am ajuns noi la Dunăre, dar am ajuns la Oradea, la Crișul nostru minunat. Am venit cu 15 copii, care, deși este vacanță, și-au manifestat dorința de a participa la eveniment. Ne bucurăm că putem fi și noi de folos naturii și planetei!”, ne-a declarat Florica Gabor, conducătoarea Cercului de Protecția Mediului de la Palatul Copiilor Oradea - structura Clubul Copiilor Beiuș.