Boboteaza în pandemie 2022 - Un munte de speranţe sub o ploaie de Aghiasmă
Zeci de credincioși au participat ieri la Sfinţirea cea mare a apei (Aghiasma Mare), care se face o singură dată în an, în 6 ianuarie, şi simbolizează Botezul Domnului în Apele Iordanului. Pentru al doilea an consecutiv, evenimentele liturgice prilejuite de marea sărbătoare s-au desfășurat cu respectarea regulilor impuse de pandemie.
La Biserica cu Lună, care are hramul „Adormirea Maicii Domnului“, slujba de sfințire a apei a fost oficiată de preoții bisericii, în frunte cu părintele paroh Teodor Cristea. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Lucian Augustin, în prezența credincioșilor de toate vârstele, care au îmbrăcat frumos lăcașul de cult din Oradea. Părintele Teodor Cristea ne-a informat că, la această biserică, s-au sfințit aproximativ 5.000 de litri de apă. „Aghiasma Mare se bea dimineaţa, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtăşeşte, după aceasta. Apa sfințită de Bobotează se poate bea timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, inclusiv, până la Odovania Praznicului”, a menționat părintele Cristea.
Și la Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, evenimentul liturgic s-a desfășurat cu respectarea regulilor impuse de pandemie, iar la toate intrările s-au găsit dezinfectante. Preotul Ovidiu Duma, parohul Catedralei, ne-a declarat că Sfințirea Mare a Apei s-a făcut în cadrul Liturghiei Arhierești, de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, înconjurat de un sobor de preoți. „Am pregătit în jur de 1.400-1.500 de litri de apă”, a precizat părintele Ovidiu Duma.
La Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din Oradea, programul liturghic a început la ora 9.00, cu Utrenia, urmată, de la ora 10.00, de Sfânta Liturghie, iar în încheiere, a fost oficiată Slujba de sfințire a Aghiasmei Mari. Potrivit părintelui Felix Bicăzan, parohul bisericii, la acest lăcaș de cult au fost pregătite vase cu 3000 de litri de apă.
Și la Biserica Ortodoxă din comuna Gepiu, credincioșii au participat cu mic, cu mare la sărbătoarea Botezului Domnului. „Vă așteptăm, cu drag, să vă alăturați în rugăciunea Sfintei Liturghii și a Aghiasmei Mari, peste 500 de recipiente fiind pregătite, spre a le lua, spre binecuvântarea vieții și a caselor dumneavoastră!”, a fost invitația adresată credincioșilor de către părintele paroh Călin Ovidiu Popa, protopopul Tincăi.
În casele credincioşilor, Aghiasma Mare se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Chiar dacă apa de la Bobotează este veche de mai mulți ani, aceasta nu se aruncă în chiuvetă, ci se pune fie la rădăcina pomului, în grădină, fie în apă curgătoare sau în fântână.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.