Cuvântul „patriotism” nu trebuie să fie un simplu cuvânt în Dicţionarul explicativ al limbii române. El este și trebuie să fie un simțământ de care inimile tuturor românilor trebuie să fie veșnic pătrunse...

 

Cu acest mesaj, extrem de sugestiv pentru anul Centenarului Marii Uniri, a debutat ieri, la Liceul Teoretic German din Oradea, activitatea dedicată zilei de 1 Decembrie.

Mesajul a venit din partea profesoarei Ionela Hanga, organizatoarea evenimentului.

„Trebuie să fim conștienți că este datoria noastră, în calitate de părinți și cadre didactice, să transmitem mai departe emoția, bucuria și mândria de a fi români. Înaintașii noștri au făcut-o, iar istoria și literatura ne oferă suficiente exemple în acest sens. George Topîrceanu afirma: „A fi patriot nu e un merit, e o datorie”. Ce-am fi noi, oamenii, dacă, colindând în lung și-n lat acest pământ, n-am avea unde să ne oprim și să spunem: suntem Acasă! Tocmai aceasta este Patria, un loc în care să te simți egal, să-ți vorbești limba maternă, să fii tu. De aici, din iubirea de țară, se naște Patriotismul!”, a mai spus prof. Ionela Hanga.

În continuare, a avut loc un moment solemn: intonarea Imnului Național, urmat de o trecere în revistă a principalelor evenimente premergătoare Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, prezentare realizată de Aida Zemko, elevă în clasa a VIII-a, sub îndrumarea profesoarelor Florina Pescaru și Raluca Blaga. Acest moment a fost succedat de unul artistic, pregătit de elevii clasei a VII-a B, coordonați de prof. Ionela Hanga, diriginta clasei, și de prof. Gebe Bela, un moment artistic ce a cuprins cântece și poezii patriotice, aduse ca un omagiu eroilor neamului nostru, care, cu prețul vieții lor, ne-au dăruit o țară unită. La eveniment au participat părinți, cadre didactice și directorul școlii, prof. Nicolae Marcel Ungur.

Toți cei prezenți au fost invitați, la final, să guste din bucatele tradiționale pregătite, cu mult drag și dăruire, de către părinții elevilor din clasa a VII-a B.