Ceremonial militar - religios la Oradea - Ziua Independenţei Naţionale
O ceremonie militară a avut loc la Oradea, ieri, pentru a marca Ziua Independenței de Stat a României, sărbătorită în data de 10 mai. Manifestările s-au desfăşurat în centrul municipiului, în Piaţa Unirii.
Ceremonia a debutat cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, urmate de intonarea Imnului național al României. A fost oficiată apoi o slujbă religioasă, după care au urmat alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului. Au luat cuvântul prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea şi istoricul prof. Radu Românaşu.
„Avem azi ocazia să ne onorăm trecutul şi să ne concentrăm asupra viitorului. Suntem recunoscători pentru progresul pe care l-am făcut ca naţiune şi suntem hotărâţi să continuăm dezvoltarea alături de partenerii noştri europeni şi nord atlantici. Avem multe motive să fim mândri de ţara noastră. România este o ţară bogată în cultură şi în istorie, cu oameni talentaţi şi harnici. Avem oportunităţi economice şi sociale importante şi suntem determinaţi să le fructificăm. Cu toate acestea, trebuie să recunoaştem că există provocări şi probleme pe care trebuie să le depăşim, dar suntem hotărâţi să luptăm împotriva acestor probleme şi să contruim o ţară mai bună pentru noi şi pentru cei ce vor veni după noi”, a precizat Dumitru Ţiplea.
La rândul său, istoricul Radu Românaşu a evocat momentele istorice din 9 respectiv 10 mai, punctând totodată şi celelalte două evenimente, respectiv Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene. A urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.
Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai, declarată zi de sărbătoare națională prin Legea nr. 189/2021. Unul dintre cele mai importante motive care a stat la baza actului normativ a fost reluarea tradiţiei istorice din anii 1866-1947, perioadă în care ziua de 10 mai era sărbătorită drept Zi Naţională a României. La 10 mai 1877 domnitorul Carol I promulgă Declarația prin care s-a proclamat Independența de Stat a României de către Senat și Adunarea Deputaților, rezultatul unor eforturi îndelungate de a pune capăt suzeranității otomane. Cu o zi mai devreme, la 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe la acea vreme, declara că România este o națiune independentă și suverană. Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, dată la care Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celui mai nimicitor război din istoria continentului european și a întregii lumi. Al treilea eveniment este Ziua Europei – eveniment cel mai bine nuanțat de fragmentul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice”. România a aderat la principiile Uniunii Europene în anul 1995, iar la 25 aprilie 2005 statele membre i-au confirmat adeziunea, fiind primită, împreună cu Bulgaria, în ianuarie 2007 în Uniunea Europeană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.