O serie de surprize au fost pregătite pentru duminică, 23 iunie, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, simbol al luptei pentru dreptate, libertate și identitate națională.

 

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Visit Oradea, Primăria Oradea, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Oradea, cu sprijinul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor.

În acest an aniversar, cu mândrie și recunoștință, se va sărbători una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei noastre naționale: Avram Iancu – un lider de seamă al Revoluției de la 1848 din Transilvania, care, prin curajul și determinarea sa, a devenit un adevărat model de patriotism și devotament pentru țară.

Programul manifestărilor pregătite pentru duminică, 23 iunie, este următorul: în Parcul Traian, la Bustul lui Avram Iancu, de la ora 9.30 va avea loc primirea invitaților; 10.00-11.00 - ceremonial militar-religios la bustul Eroului Național - Parcul Traian; primirea oficialităților și salutul drapelului de luptă; intonarea imnului de stat al României; cuvânt de întâmpinare; Tedeum, în memoria Eroului Național Avram Iancu; alocuțiuni; depunere de buchete de flori; defilarea detașamentului de onoare; între orele 11.00-11.30 – deplasare la Primăria Municipiului Oradea; 11.30-13.30 - simpozion-„Bicentenar Avram Iancu”, în Sala Mare a Primariei Oradea; intonarea Imnului de stat; imnul Societății Cultural Patriotice Avram Iancu; deschiderea simpozionului - gen.bg.(r)Grigore Bartoș; simpozion – coordonator, prof. univ. dr. Mihai Drecin; lansarea Revistei „Identitatea Națională”; scurt moment artistic; 13.30, încheierea evenimentului; 19.00 – 19.30, popas la placa comemorativă „Avram Iancu” - întâlnire cu Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu și cu Corul Avram Iancu Beiuș, depunere de flori  (strada  V. Alecsandri, nr. 8).

Concert folcloric cu cei mai iubiți artiști români

Duminică, 23 iunie, de la ora 20.00, în Piața Unirii, va avea loc un concert folcloric susținut de unii din cei mai iubiți artiști români: Nicolae Furdui Iancu și grupul instrumental „Crai-Nou” (Alba-Iulia), Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Mirela Mănescu, Florica Zaha, Ana Almășana Ciontea, Marius Ciprian Pop, Antonela Ferche-Buțiu, Ciprian Roman, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Grupul de tulnicărese „Apuseni”, Taraful de la Vața.

Concertul va debuta în mod solemn cu sunetul tulnicului care va răsuna din Turnul Primăriei, apoi tulnicăresele de pe scenă își vor începe spectacolul, acompaniate de ritmul sacadat al toacei. De asemenea, zece soldați în uniforme militare pașoptiste vor urca pe scenă la începutul și la finalul concertului.

Spectacolul din Piața Unirii va fi prezentat de Marius Ciprian Pop și acompaniat de orchestra „Rapsodia Bihoreană” – dirijor prof. Liviu Buțiu. Toacă – Cristian Strugar. Regie spectacol: prof. Liviu Buțiu.

Intrarea este liberă.