Câțiva orădeni, dar și turiști aflați în concediu în urbea de pe Crișul Repede au participat, ieri, la ceremonia militară organizată în Piața Unirii, cu ocazia Zilei Imnului Național.

 

Evenimentul a debutat la ora 12.00, cu întâmpinarea prefectului Dumitru Țiplea, după care a avut loc interpretarea vocală a imnului de către solista Bianca Popa, tânăra fiind îmbrăcată într-un frumos costum popular. A urmat o binecuvântare şi rugăciune rostite de preotul militar, după care prefectul Dumitru Țiplea și istoricul Ionuț Ciorba au vorbit despre importanța acestei zile.

„Celebrăm azi (ieri - n.r.) unul dintre cele mai importante simboluri ale statului român: imnul național (…) Începând din 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în cel al Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial. Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, „Deşteaptă-te, române!”, ca şi alte marşuri şi cântece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de închisoare. Între 1917 și 1918, „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul Republicii Democratice Moldovenești și, între 1991 și 1994, al Republicii Moldova”, a menționat, printre altele, prefectul județului Bihor.

Despre semnificația acestei zile a vorbit și istoricul Ionuț Ciorba, care a subliniat motivul pentru care a fost aleasă data de 29 iulie pentru celebrarea Zilei Imnului, și ce anume reprezintă imnul național.

Ziua de 29 iulie a fost proclamată „Ziua Imnului Naţional al României”, prin Legea 99 din 26 mai 1998.

Imnul național este unul dintre cele patru simboluri oficiale ale României alături de sigiliu, drapel și stemă, având un rol determinant în afirmarea identității și demnității naționale a românilor încă din anul 1848, când a fost intonat oficial pentru prima oară în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Originea imnului actual se găsește în poemul „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu, iar versurile sale etalează o parte a istoriei naționale, fiind ilustrată hotărârea și dârzenia neamului românesc.

Începând cu data de 24 ianuarie 1990, prin Decretul-Lege numărul 40 „Deșteaptă-te române!” devine imnul de stat al României, reprezentând elementul de identificare a națiunii și a românilor în lume, fiind intonat la vizite și festivități oficiale naționale sau locale, competiții sportive, concursuri științifice și olimpiade, la evenimente culturale sau în cadrul ceremoniilor militare.

Primarul Florin Birta, chiar dacă a fost prezent la manifestare, nu a luat cuvântul.

Programul a continuat cu un scurt moment vocal-instrumental, prezentat de Bianca Popa, și s-a încheiat cu onorul muzicii militare.

Ceremonialul a fost organizat de Instituția Prefectului - județul Bihor și Garnizoana Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, al Primăriei municipiului Oradea și al structurilor din sistemul național de apărare.