Comuna Tămășeu a luat premiul „Ceaunul de Aur” - Festivalul Tocăniței de Legume, la Esztár
Pentru prima oară în istoria de opt ani a organizării concursului gastronomic Tocănița de Legume de la Esztár, juriul a desemnat câștigătoare o echipă din județul Bihor. Sâmbătă, echipa de bucătari amatori a comunei Tămășeu a luat premiul „Ceaunul de Aur”.
Cei patru membri ai echipei din Tămășeu, Gáspár Béla, Jenei Sándor, Gáspár Csaba și Varga Tibor, s-au aflat pentru a treia oară la Esztár, unde în perioada 29-31 august a avut loc Festivalul Tocăniței de Legume. Ediția din acest an, cea cu numărul VIII, a atras 40 de echipe de bucătari, care s-au întrecut în pregătirea unui preparat pe cât de delicios, pe atât de aspectuos. „Am pregătit o tocăniță tradițională, din ingrediente bio, am putea spune, din grădinile noastre”, a spus Gáspár Béla. Rețeta este clasică: ceapă, două soiuri de ardei, asezonate cu boia, sare și piper la care s-au adăugat slănină și cârnați de casă. „Tocănița la ceaun a fiert lent 40-50 de minute. Secretul unui preparat delicios stă în calitatea ingredientelor și în pasiunea cu care gătești. Când pui suflet, mâncarea pe care o gătești se transformă în ceva delicios”, a adăugat Gáspár Béla. La ediția din 2016 a festivalului, echipa din Tămășeu a primit un premiu special oferit de chef Benke László (Laci bácsi), în 2018 a încheiat concursul pe locul III, iar sâmbătă a obținut premiul I, „Ceaunul de Aur”.
Un festival cu tradiție
Dintre cele 40 de echipe înscrise în concursul de la Esztár, două au reprezentat județul Bihor: Tămășeu și Salonta. „Nu a fost urmă de îndoială, juriul a decis în unanimitate. Preparatul echipei din Tămășeu a fost cel mai gustos, și trebuie spus că au punctat și la aspect. Cred că succesul acestui festival constă în faptul că îl aducem exact în mijlocul comunității. Nu îl organizăm pe un teren de fotbal sau în capătul comunei, ci pe strada principală, în fața gospodăriilor. Este aproape de oameni”, a precizat primarul din Esztár, Szécsi Tamás. Ediția cu numărul VIII s-a desfășurat pe o suprafață totală de 5 hectare unde, pe lângă concursul de gătit, au fost organizate concerte, jocuri și concursuri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.