Ediția din acest an a Toamnei Orădene se va desfășura între 3-6 octombrie, sub un nou nume – Oradea FestiFall, un festival de toamnă care sărbătorește bucuria de a fi orădean, în același timp invitând turiștii și locuitorii din regiune la un festival veritabil, cu participare gratuită.

 

Cel mai așteptat festival

La fel ca-n fiecare an, la început de toamnă, orădenii se pregătesc pentru cea mai frumoasă sărbătoare a orașului lor, Oradea Festifall, ce va avea loc în perioada 3-6 octombrie. Bugetul alocat evenimentului de APTOR este de aproximativ 800.000 de lei, iar 50.000 de euro de la parteneri.

Programul ediției din acest an a festivalului a fost construit pe pilonii cunoscuți: muzică bună și concerte în aer liber, mâncare pentru toate gusturile, distracție pentru copii și părinți și o componentă de mare atracție – reprezentațiile de artă stradală. Totodată, această ediție aduce, în perioada 3-6 octombrie, și o serie de noutăți și surprize.

„Am transformat cel mai longeviv și important eveniment al orașului într-un festival cochet, bogat în experiențe frumoase, în totalitate cu acces gratuit pentru public, deoarece știm că el trebuie să rămână al orădenilor”, anunță organizatorii evenimentului.

Evenimentele se vor desfășura în Piața Unirii, pietonala Vasile Alecsandri și Pasajul Vulturul Negru, trei dintre cele mai reprezentative spații urbane din Oradea.

Timp de patru zile, aceste locații vor fi animate de o mulțime de artiști stradali, decoruri speciale, mâncăruri pentru toate poftele și, bineînțeles, concerte în aer liber. Programul festivalului este următorul: joi-vineri, începând cu ora 12.00 și sâmbătă-duminică, începând cu ora 10.00.

Concerte cu trupe consacrate, recitaluri susținute de trupe locale, zeci de reprezentații de artă stradală cu personaje spectaculoase, mâncare pentru toate poftele, distracție și artificii, toate acestea vor avea loc în cadrul celui mai așteptat festival orădean.

Și pentru că pofta vine mâncând, la eveniment vor fi prezente peste 30 de standuri și food-truck-uri, selectându-i pe unii dintre cei mai apreciați și renumiți „vendori” din Oradea și din România.

Din călătoria gastronomică vor face parte celebrii burgeri Elemozsia, clătitele delicoase de La Nu Stiu Cine, hot-dog-ul secuiesc, pita-n porc a la Meatic, preparatele Raclette și vinurile alese Rewine, însă, nu vor lipsi noutățile numai bune de încercat și de savurat.

Printre elementele de noutate aduse de Oradea Festifall se numără și zona dedicată producătorilor locali.

„Astfel, prin colaborare cu Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana, am adunat o suită de producători care cu siguranță vor adăuga savoare și culoare evenimentului, aducându-ne tot ce are toamna mai bun de oferit: preparate din dovleac, mure, cătină, ardei iute, lavandă sau produse apicole”, transmit organizatorii. Această zonă va fi amenajată în fața Palatului Episcopal Greco-Catolic, producătorii fiind prezenți în Piața Unirii în perioada 3-6 octombrie.

O zi pentru talente locale

Începând de anul acesta, organizatorii alocă un spațiu extins trupelor din Oradea și Bihor, care au un repertoriu propriu, punându-le la dispoziție scena principală a evenimentului în prima seară a festivalului, respectiv alocându-le un loc în programul fiecărei zile de la scena Live Nouveau (Vasile Alecsandri).

Trupele care vor fi incluse în programul festivalului vor fi selectate chiar de fanii lor, prin vot deschis pe pagina de Facebook. Înscrierile au avut loc prin email, în perioada 20-25 septembrie 2019, iar perioada de vot este 26 septembrie 2019, ora 12.00 – 30 septembrie 2019, ora 18.00.

Oradea Festifall vine cu distracție pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru părinți. În jurul statuii Regelui Ferdinand din Piața Unirii va fi amenajată zona dedicată copiilor, în care își vor găsi locul o mulțime de activități, de la ateliere de pictură și creativitate, ateliere de colorat simboluri și clădiri orădene (Coloradea), jocuri interactive și de relaxare, pictură pe față și baloane colorate, până la un loc de joacă cu tobogane, darts și cuburi lego. Jocurile interactive, realizate de patru actori, înseamnă de fapt două ore (joi-duminică, între orele 16.00-18.00) ștafetă, rațele și vânătorii, ce-ar fi dacă ar fi, oglinda sau șah uman.

Artă stradală cu personaje fabuloase

Timp de patru zile, centrul istoric al orașului va prinde viață cu ajutorul unor personaje fabuloase, care abia așteaptă să vină la Oradea. O suită de artiști stradali din România, Belgia, Italia și Olanda au în plan să ne poarte într-o călătorie de-a dreptul feerică, prin reprezentațiile spectaculoase și costumele spectaculoase pe care le-au pregătit. Forfota actelor stradale va începe zilnic de la ora 14.30, când orădenii vor avea ocazia să se întâlnească cu personaje pe picioroange, un trubadur, o cutie muzicală gigant (un pian și o balerină) și un alai de instrumentiști veniți parcă din povești.

Mai mult, anul acesta, în urma unui parteneriat cu Lights On Romania, vor ajunge în Oradea două instalații speciale, spre încântarea celor prezenți la festival.

Gaia este o instalație de artă care circulă între diverse locuri ale globului, fiind creată de artistul britanic Luke Jerram. Măsurând șapte metri în diametru, Gaia redă detalii capturate de sateliții NASA deasupra Pământului la o scară fără precedent (120 dpi). Opera de artă dă publicului ocazia să vadă astfel Planeta noastră într-un cadru tridimensional și la o scară unică.

În mitologia greacă Gaia este personificarea Pământului. Instalația este acompaniată de o compoziție muzicală care aparține câștigătorului premiului BAFTA Dan Jones.

Gaia va fi instalată la intrarea în Pasajul Vulturul Negru.

Cea de-a doua instalație, Tunelul, este opera artistului român Silviu Ciora, un talentat sculptor explorator din Cluj-Napoca, care consideră că „tehnologia poate fi o bună unealtă prin care să transmiți emoție”. Tunelul sau The Tunel este o construcție hexagonală iluminată care simbolizează un traseu inițiatic prin lumină și culoare și va fi amplasată central în Piața Unirii Oradea.

Două scene cu muzică live

Muzica bună va fi prezentă pe tot parcursul festivalului, la cele două scene: scena principală din Piața Unirii și scena Live Nouveau de pe pietonala Vasile Alecsandri.

Amplasată în fața Teatrului Arcadia, scena Live Nouveau va găzdui opt concerte, câte două în fiecare zi, dintre care unul susținut de trupele locale înscrise în concurs. Mai mult, experiența muzicală pe care o va oferi această scenă va fi îmbogățită de un decor inedit, sub forma unul zid de graffiti de 7.5m înălțime, conceput special pentru Oradea Festifall.

La scena principală a festivalului vor avea loc șase concerte cu artiști și trupe consacrate din România. Dacă joi este ziua dedicată talentelor locale, de vineri până duminică îi vom asculta în Piața Unirii pe The Rock, o trupă tribut AC/DC recunoscută la nivel european, Vama, una din cele mai longevive și iubite trupe românești, 3SudEst, alături de care vom retrăi momente frumoase din adolescență, Smiley, un artist care cu siguranță ne va ține cu zâmbetul pe buze, Mihail, o prezență plină de carismă și, în finalul festivalului, The Motans, una din cele mai apreciate și de succes trupe din România la momentul actual.

Festivalul se va încheia cu un spectacol de artificii și muzică, în 6 octombrie, imediat după concertul The Motans.