Sală plină în Cetatea Oradea la a V-a ediție a concursului internațional al fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor - Hajdú Bihar. Evenimentul a fost moderat de Ștefan Toth care a subliniat că fotoreporterii nu sunt doar mânuitori talentați de aparate ci și martori ai istoriei. Fotoreporterul Crișanei, Remus Toderici, a câștigat medalia de aur.

Asociația Internațională „Euro Foto Art” în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural și Casa „Partium” din Debrecen (HU), sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO, în cadrul ediției a IX-a Festivalului Internațional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, a organizat ediția a V-a a Concursului internațional al fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor - Hajdú Bihar, dotat cu „Cupa Fotoreporterilor Bihoreni”.

La concurs au participat fotoreporteri (angajați și independenți) ai mass media tipărită și electronică din județele Bihor (RO) și Hajdú Bihar, (HU) cu câte 10 imagini de fotoreportaj de fiecare autor, realizate pe parcursul anului 2020 în cele două județe. Pentru ediția a VI-a a Concursului internațional s-au înscris 14 fotoreporteri din cele două județe vecine. Un juriu format din Dr. Ramona Novicov, critic de artă, artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației „Euro Foto Art” și  Stanik István expert media Debrecen (HU) au selectat, în baza criteriilor de apreciere a fotografiilor de reportaj, 72 de imagini pentru expunere, respectiv au stabilit premiile acordate.

După ce directoarea Muzeului Orașului Oradea, Angela Lupșe, i-a felicitat pe participanți și organizatori, Ștefan Toth, a subliniat că expoziția este prima organizată în noul sediu.

„Este o bucurie foarte mare că reporterii din această regiune reușesc să fie împreună atât fizic cât și prin intermediul fotografiilor realizate. Expoziția va fi vernisată și la Debrețin. Merită subliniat că în această sală nu avem doar niște fotografii plăcute ochiului ci avem un rezumat al celor mai importante evenimente care s-au petrecut în cele două județe anul trecut iar acesta nu este puțin lucru”, a spus Ștefan Toth.

În acest an Cupa Fotoreporterilor Bihoreni a revenit fotoreporterului săptămânalului „Bihoreanul” din Oradea,  Szilagyi Lorand. Cupa „Pártium Ház” (Casa Partium) din Debrecen a fost acordat fotoreporterului Kiss Annamária  de la ziarul Hajdú Bihari Napló din Debrețin (HU). Cupa Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural a revenit fotoreporterului independent Ovi. D. Pop din  Oradea.  Au fost acordate și trei medalii „Carol Pop De Szathmári - Szathmári Pap Károly”. Medalia de aur  a revenit fotoreporterului Remus Toderici  de la „Crișana”, medalia de argint a fost acordat fotoreporterului Camelia Bușu de la „Jurnal Bihorean” iar medalia de bronz fototreporterului Mészáros Varga Erzsébet Mandy de la portalul  „Denagy”, Oradea-Debrețin (HU). Pe lângă cele trei medalii au fost acordat și patru plachete Carol Pop De Szathmári - Szathmári Pap Károly” fotorepoterilor: Kovács Péter (Hajdú Bihari-Napló, Debrețin), Mădălina Irina Sim (Bihoreanul-Oradea), Csíki János (portalul „Denagy”, Oradea-Debrețin (HU), respectiv Varga Bernadette  (Fotoreporter independent din  Oradea)

Vernisajul expoziției internaționale, a avut loc de la ora 16:00, în noul sediu al Galeriei „Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea - România, situat în sălile de expoziții ale Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, Colecția de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” (Corp B, etaj I) și a fost transmis online pe facebook. Evenimentul a fost condimentat cu momentele muzicale oferite de artiștii Grupului cameral „Duo Varadiensis” din Oradea, Lucian Malița (vioara) și Thurzó Sándor József (violă).

Expoziția Fotoreporterilor Bihoreni a fost organizată sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art” și va rămâne la dispoziția turiștilor și a publicului vizitator până pe 5 martie, de marți până duminică, între orele 09.00 - 17.00 (luni închis).

Festivalul internațional organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art” este o marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a României.