Consilierii locali au aprobat investiţii de 32 milioane de euro - Reabilitarea termoficării, în ultima etapă
Consilierii locali au aprobat, ieri, indicatorii tehnico-economici pentru cea de-a treia etapă a modernizării reţelelor de termoficare. Proiectul, în valoare de aproximativ 32 milioane euro, va fi realizat cu finanţare europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, contribuţia Primăriei fiind de 5%.
Într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oradea, primarul Ilie Bolojan a precizat că în etapa a III-a a reabilitării sistemului de termoficare vor fi executate lucrări pe trei categorii: reabilitarea magistralelor, modernizarea punctelor termice şi a reţelelor secundare, respectiv înlocuirea a cinci puncte termice din zona centrală. „Până acum, din bani europeni, în perioada de finanțare 2007-2013, s-a reușit înlocuirea centralei termice şi a peste 17 km de rețea de magistrale. În etapa a II-a este în curs de finalizare înlocuirea a peste 20 km de magistrale. A treia etapă are alocată o sumă de 27 milioane euro plus TVA, deci aproximativ 32 milioane de euro”, a menţionat Bolojan. Din cele 32 milioane euro, aproximativ 15,8 milioane euro sunt pentru înlocuirea reţelelor de termoficare principale. Mai exact, se doreşte reabilitarea a 23,1 km de magistrale şi înlocuirea a 1,3 km de reţele secundare cu reţele primare în centrul istoric, unde punctele termice se află în situații neconforme. Pe de altă parte, în etapa a III-a, din cei 32 milioane euro, 8,5 milioane euro sunt alocaţi pentru modernizarea a 42 de puncte termice şi alte 1,9 milioane euro pentru înlocuirea reţelelor secundare care leagă aceste puncte termice de blocurile pe care le deserveşte.
„Din 148 de puncte termice, până acum au fost reabilitate și automatizate 27, urmând ca, până în anul 2020, peste jumătate din punctele termice să fie complet automatizate și rețelele secundare reabilitate, ceea ce va însemna economii importante şi mult mai puţine avarii”, a precizat Bolojan.
Tot în această a treia etapă de modernizare a sistemului de termoficare din Oradea este inclusă zona centrală a municipiului. Mai exact, se doreşte înlocuirea a cinci puncte termice mari (situate în Piaţa Creangă, Parcul Petofi şi Bulevardul Magheru) cu minipuncte termice pentru fiecare consumator (fiecare casă şi fiecare bloc va avea câte un minipunct termic). Suma alocată este de 7 milioane euro.
În ceea ce priveşte cartierul Nufărul, municipalitatea va depune în luna martie un proiect în valoare de aproximativ 19 milioane euro, pe axa Energii regenerabile a POIM. Cofinanțarea de la bugetul local al Oradiei este de 4 milioane de euro, iar granturile europene de 15 milioane de euro. „Acest proiect presupune că întreg Cartierul Nufărul va fi reabilitat din punct de vedere termic, toate actualele puncte termice urmând să fie dezafectate și înlocuite cu cca 280 de module pentru fiecare scară de bloc”, a menţionat primarul. Faţă de proiectul precedent, acum este prevăzut un puţ nou de extracţie în spatele bisericii mari din Nufărul, în zona parcului Salca. Potrivit primarului, până în 2020 peste 95% dintre magistrale vor fi reabilitate, având în vedere că magistralele din Nufărul vor fi reabilitate printr-un alt proiect, 2 km de magistrală din zona căii ferate spre Velența vor fi dezafectați, iar cei 5,5 km de rețea spre Sânmartin vor fi reabilitați din bugetul local. Astfel, susţine Ilie Bolojan, „nu vom mai avea pierderi pe reţea, iar preţul la gigacalorie va fi sustenabil”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.