Consiliul Județean al Elevilor Bihor a organizat, în 26 și 27 ianuarie, „Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți” (SJFER), un eveniment care a avut ca scop să-i învețe pe tineri să-și reprezinte mai bine colegii din școli.

 

Într-un cadru plin de entuziasm și participare activă, 170 de elevi reprezentanți din toate consiliile școlare ale elevilor din întreg județul s-au reunit la Casa Tineretului Oradea, unde au participat în cele 2 zile la 9 ateliere facilitate de invitați deosebiți, prin care s-a urmărit dezvoltarea unui set de aptitudini esențiale atât în plan personal, cât și profesional.

Scopul principal al evenimentului a fost, deci, formarea elevilor reprezentanți din Bihor astfel încât să ducă la îndeplinire misiunea Consiliului Elevilor pentru colegii lor din școală într-un mod cât mai eficient. Printre facilitatorii atelierelor s-au numărat: George Silaghi (director filiala Bihor) și Ioana Paula Lele (reprezentant), din partea BCR (sponsorul principal al evenimentului) pentru atelierul de educație financiară; Mihai Zmole – vicepreședinte al clubului Oradea Toastmasters pentru atelierul de public speaking și leadership; Claudia Abrudan – director executiv al Fundației Comunitare Oradea pentru atelierul de fundraising; Ariana Dociu – asistent universitar doctor al Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea pentru atelierul de educație juridică; Olimpiu Man (coordonator departament) și Oana Duma (președinte) – din partea Asociației Studenților Mediciniști din Oradea pentru atelierul de educație sexuală; Rareș Cotoi – alumn al Consiliului Național al Elevilor pentru atelierul Rolul Consiliului Elevilor în societate; Biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor pentru atelierele ce privesc organizarea internă și externă a mișcării de reprezentare.

La ceremonia de deschidere au participat și Alin Ștefănuț din partea ISJ Bihor și David Ristea din partea Consiliului Național al Elevilor.

„Este important să punem accentul și asupra formării elevilor din substructuri, adică din consiliile școlare ale elevilor, aceștia având datoria de a duce vocea colegilor lor mai departe și de a dezvolta comunitatea lor școlară. Tocmai de aceea, prin SJFER ne propunem anual să le asigurăm condițiile și resursele necesare pentru a reprezenta informat și corect alături de noi, cei peste 95.000 de elevi bihoreni”, a spus Ioana-Călina Butaru, președintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor.

SJFER ‘24 a însemnat nu doar un program riguros pentru tinerii care au învățat și discutat despre sistemul de învățământ românesc și care au aprofundat cunoștințe despre structura de reprezentare a CNE, ci și o oportunitate de networking și schimb de bune practici între aceștia.