Consorțiul universitar european EUGREEN - Lansat oficial în Spania
O delegație a Universității din Oradea, condusă de rectorul Constantin Bungău, se află în Spania. Universitatea din Extremadura este gazda lansării oficiale a activităților consorțiului universitar european EUGREEN, eveniment festiv la care participă rectorii celor nouă universități membre.
Reprezentanții universităților din Irlanda, Portugalia, Spania, Franța, Germania, Italia, Polonia, Suedia și România au convenit ca 30 ianuarie 2023 să fie momentul care marchează, simbolic, debutul colaborării instituționale dintre cele nouă instituții academice europene. Rectorii universităților EUGREEN au făcut un gest de mare generozitate, invitând 10 universități din Ucraina să se alăture consorțiului academic pe care îl reprezintă. De altfel, rectorii ucraineni au fost prezenți în orașul spaniol Cáceres, în calitate de invitați ai evenimentului.
„Este un moment foarte important în calendarul existenței consorțiului universitar EUGREEN. Am sărbătorit, împreună cu colegii mei, cu prorectorii și alți delegați, lansarea acestui ambițios proiect academic. Aș vrea să profit de acest prilej pentru a-i chema alături de noi pe toți cei interesați de dezvoltarea învățământului academic și a cercetării științifice de nivel european. Consider că EUGREEN este un proiect care, prin obiectivele sale, merită toată atenția și îi îndemn pe toți să ne rămână aproape”, a declarat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Gazda evenimentului, Universitatea din Extremadura, a sărbătorit și 50 de ani de existență.
EUGREEN este un consorțiu format din nouă universități europene, printre care se numără și Universitatea din Oradea, ce își propun ca obiectiv principal dezvoltarea sustenabilă a universităților și a comunităților din care fac parte. Aceste universități își doresc să pregătească cetățeni apți ca, la rândul lor, să propună modele de cercetare și inovare capabile să contribuie „la dezvoltarea ecosistemelor noastre locale și regionale, oferind astfel răspunsuri la provocările presante pentru societate în general”. Nu în ultimul rând, EUGREEN își dorește să fie un spațiu educațional, deschis față de consolidarea și diseminarea valorilor europene, între care sustenabilitatea ocupă un loc aparte.
În următorii patru ani, EU GREEN beneficiază, din partea Agenției Europene pentru Educație și Cultură, de 14 milioane de euro, bani care vor fi investiți, de cele nouă universități membre, în proiecte de educație, cercetare, internaționalizare, acces, diversitate și incluziune socială, management inovator sau antreprenoriat pentru sustenabilitate, dezvoltarea unor campusuri universitare sustenabile și sănătoase.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.