La Muzeul Cetății și Orașului Oradea, este deschisă expoziţia comună „Constelaţii româneşti tradiţionale” şi „Semnele Ceriului”. Evenimentul face parte din proiectul Anului Patrimoniului Cultural European - 2018, și este dedicat boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material și imaterial.

 

Vernisajul expoziției a avut loc ieri, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, ocazie cu care publicul prezent la eveniment a fost salutat de către directoarea instituției, Angela Lupșea.

„Această expoziție este primul eveniment al Muzeului Cetății și Orașului Oradea în anul 2018, un eveniment care se leagă atât de Cetatea Oradea, cât și de Astroclubul Meridian Zero Oradea”, a spus Angela Lupșea, în deschiderea manifestării.

„Complexul Astronomic Baia Mare a gândit un proiect inedit: a corelat tot ce înseamnă prezentarea astrelor cu ceea ce înseamnă munca unui artist fotograf care a mai fost prezent, la Oradea, prin intermediul dlui Ștefan Toth”, a mai spus Angela Lupșea.

În continuare, a luat cuvântul Ovidiu Ignat, managerul Complexului Astronomic (Planetariul) Baia Mare.

„Constelaţii Româneşti Tradiţionale este un proiect început în 2012, dar îmbunătățit de la an la an. Prin acest demers, am vrut să descoperim ce au văzut țăranii noştri pe cer, diferit de constelaţiile oficiale”, a precizat Ovidiu Ignat.

Potrivit acestuia, varianta mobilă a expoziţiei a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt expuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor, rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor, fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor.

„Pentru nevăzători, am făcut nouă constelații. Le-am făcut în așa fel încât nevăzătorii să simtă toate cele nouă constelații în ansamblul lor”, a menționat Ovidiu Ignat, care a avut și un îndemn pentru orădeni: „Priviți spre cer, pentru că e întotdeauna surprinzător și minunat!”.

Artistul fotograf Ilie Tudorel i-a invitat, apoi, pe cei prezenți la o călătorie prin univers, prin intermediul expoziției de artă fotografică „Semnele Ceriului”. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.

„Cândva, oamenii nu se uitau la telenovele, ci la bolta cerească, încercând să facă legătura între aștri. Ei au dat denumiri acestor constelații și, în felul acesta, se simțeau mai aproape de cer și de eternitate”, a spus Ilie Tudorel, ieri, în cadrul vernisajului.

Prezentarea expoziţională este formată din 46 fotografii de mari dimensiuni, iar expoziţia este însoţită de expuneri și prelegeri cu digiporame susţinute de autor.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat Nicoleta Pazmany, preşedinta Astroclubului Meridian Zero Oradea și elevi de la liceele Gojdu, Eminescu și Lazăr, membri ai Astroclubului.

Expoziția rămâne deschisă la Muzeul Cetății și Orașului Oradea până în 31 martie 2018. Accesul publicului la eveniment are loc după programul de vizitare a muzeului: de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00. Taxa de vizitare este de 5 lei/adulți, 3 lei/elevi, studenți, pensionari, grup peste 10 persoane și 1 leu/elevi în cadrul programului „Școala altfel”.