La invitația Mitropoliei Ardealului, luni, 17 iunie, Corul de Cameră „Voces” Oradea, dirijat de lect. univ. dr. Carmen Rus, a luat parte la cea de-a III-a ediție a Festivalului Coral „Timotei Popovici”, organizat cu ocazia hramului Catedralei Mitropolitane „Sfânta Treime” din Sibiu, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și a unui auditoriu bogat.

Găzduit de spațiul generos și impresionant, atât artistic, cât și acustic, al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, festivalul a reunit șase formațiuni corale, care au interpretat prelucrări sacre și laice, adecvate momentului aniversar: Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza; Corala „Șaguniana” a Protopopiatului Sibiu, dirijată de pr. Alexandru Szasz; Corul de Cameră al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre; Corul „Armonia” al Casei Municipale de Cultură din Turda, dirijat de pr. Sebastian Zahan; Corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva, dirijat de Paul Kladni și Corul de Cameră „Voces” Oradea, dirijat de lect. univ. dr. Carmen Rus.

Pentru acest moment, formațiunea corală orădeană a pregătit patru prelucrări sacre: „Cuvine-se cu adevărat” (F. Hubic), „Sicut cervus” (G. P. da Palestrina), „Bogoroditse Devo” (S. Rahmaninov) și „Northern Lights” (O. Gjeilo). „Prin repertoriul inedit, variat stilistic, cu lucrări ale unor compozitori din Renaștere, până la compozitori contemporani, dar și prin calitatea interpretativă, Vocesul a reușit să se evidențieze, dând un suflu proaspăt festivalului”, ne-a relatat Carmen Rus, dirijoarea Corului „Voces”.

Prestația formațiunilor corale participante la acest festival a fost în mod deosebit apreciată și de către Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a afirmat următoarele: „Aplauzele pe care le-ați obținut în timpul desfășurării acestui concert, dar mai ales cele de la final, exprimă dragostea pe care o avem toți față de aceste minunate creații ale noastre, față de faptul că mai avem nevoie și de bucurie exprimată prin cânt, nu doar de preocupări și lucruri care ne supără și ne întristează. Dumneavoastră faceți ceea ce întreaga țară și întreaga lume ar trebuie să facă: să fie într-o armonie deplină”.

În mod deosebit, participarea Corului „Voces” a fost îndelung apreciată, atât de auditoriu, cât și de către ceilalți participanți, adresându-i-se invitația de a lua parte atât la ediția viitoare a acestui festival, cât și la alte manifestări de acest fel. „Aplauzele și laudele publicului, dar mai ales Cuvintele calde ale Înaltpreasfințitului și insistențele de a promite participarea în cadrul festivalului și pe viitor, ne-au dat încredere că prestația noastră a fost una omogenă, închegată, bine conturată stilistic și interpretativ”, ne-a mărturisit dirijoarea corului, Carmen Rus.

Alexandru Mihai CARȚIȘ