Elevii Liceului Teoretic German, alături de cadrele didactice, au marcat, zilele trecute, „Sărbătoarea recoltei”, într-un decor de poveste.

Curtea Liceului German „Friedrich Schiller”, din Oradea, s-a umplut vineri, 8 octombrie, de culoare și arome, într-un frumos tablou de toamnă, animat de râsete și voie bună.

Roadele toamnei și-au găsit locul în coșuri de nuiele, care mai de care mai bogate, antrenând creativitatea elevilor și spiritul de echipă, marcând, totodată, recunoștința față de natură, pentru abundența cu care ne-a binecuvântat. De altfel, cu boabe de fasole și porumb, elevii școlii au scris mare, în germană, cuvântul „Danke” („Mulţumesc”), adresat naturii.

Strugurii, vedeta acestei sărbători, nu puteau lipsi, astfel că, pentru a da savoare întregului eveniment, cei prezenți au fost inițiați în tainele procesului de presare a boabelor și obținere a mustului, care, după spusele degustătorilor, a fost unul delicios.

„În fiecare an, toamna aduce cu sine belșug casei și mândrie omului gospodar. Stă în firea lucrurilor ca omul să mulțumească pentru acestea într-o zi de sărbătoare. În cultura săsească, o astfel de zi este „Erntedankfest” sau „Sărbătoarea recoltei”, o sărbătoare a frumuseții toamnei, o zi a mulțumirii, celebrată, de regulă, în prima duminică din octombrie”, spune prof. Ellenes-Jakabffy Emese, directoarea Liceului German din Oradea.

Semnificațiile sărbătorii sunt legate de credințe populare vechi, încă din Antichitate, răspândite în lume și păstrate azi, în diverse ceremonii.