De Crăciun - Sărbătoarea colindelor la Liceul Ortodox
Crăciunul a fost dintotdeauna prilej de bucurie şi de meditaţie, o sărbătoare a speranţei şi a renaşterii în rândul creştinilor de pretutindeni.
Farmecul acestei sărbători izvorăşte ca urmare a apropierii dintre oameni, o apropiere realizată şi prin ideea de a oferi cadouri celor dragi, daruri care să fie un simbol al bunătăţii dintre oameni, daruri care să fie oferite din suflet.
De asemenea, feeria acestei mari sărbători este dată de numeroasele colinde cântate aievea de creştini, colinde care vestesc naşterea Mântuitorului nostru Isus Hristos. Revenirea la tradiţii reprezintă o altă caracteristică a acestei perioade, deoarece prin satele din Bihor, şi nu numai, cetele de colindători reînvie tradiţiile şi obiceiurile de iarnă rânduite de secole.
Cuprinşi de fiorul și frumusețea Naşterii Domnului, elevii și cadrele didactice ale Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea au făcut din ziua de miercuri, 22 decembrie, o adevărată sărbătoare a colindelor și a colindatului, într-un entuziasm fără egal, care ne-a molipsit pe toți.
Astfel, clasele primare și gimnaziale ale liceului și-au colindat dascălii, s-au colindat reciproc și au colindat apoi împreună, clasele și coridoarele proaspăt înnoite ale școlii răsunând de glasurile îngerești ale celor 600 de elevi care învață în imobilul de pe strada Aluminei, nr. 88.
La rândul lor, elevii ciclului liceal, în organizarea Consiliului Elevilor, au realizat în sala festivă de pe strada Republicii, nr. 48, o impresionantă şi de suflet serbare, care a reînviat, pentru mai bine de o oră şi jumătate, spiritul Crăciunului, aşa cum era el altădată: cu urări şi colinde, cu cozonaci proaspăt scoşi din cuptor, cu colindători îmbrăcaţi în straie populare. A fost o serbare şi o adevărată sărbătoare în cadrul şcolii noastre, o festivitate realizată din inimă, în care elevii din cadrul Consiliului şcolar au pus mult suflet, sprijiniţi fiind de numeroasele cadre didactice. Această serbare nu a presupus doar reînvierea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, ci şi a tradiţiilor altor popoare europene, căci aceste sărbători de iarnă, această lume în care trăim, se află sub auspiciile valorilor interculturale, a ideilor de toleranţă şi de acceptare dintre popoare.
După o scurtă incursiune în sfera obiceiurilor de Crăciun din România și din Europa, elevii din clasele a IX-a şi a X-a au pregătit o scenetă de Crăciun provenită din zona localităţii Bulz, axată pe practica „alduitului” (binecuvântării) oamenilor, a bucatelor şi a băuturii de către cetele de colindători în prag de Crăciun. Ulterior, elevi ai claselor IX-XI au susţinut scurte recitaluri de colinde, dar şi recitări de poezii creaţii proprii, pentru ca, mai apoi, mai multe grupuri de elevi să susţină o serie de momente artistice centrate pe colinde, susţinute nu doar în limba română, ci şi în franceză, germană şi spaniolă.
La final, Corul „Diacon Nicolae Firu” a susţinut un scurt concert de colinde, făcându-ne să ne fie cald în suflete, parafrazând mesajul unei splendide poezii recitate de una dintre elevele noastre, așa cum cald ne-a fost în suflete de-a lungul întregii zile.
Pentru că, da, așa e de fiecare când Domnul vine pe pământ, ca să ne sfințească și să ne-ncălzească sufletele și viețile.
Prof. dr. Florin-Alin OROS
Comentarii
Nu există nici un comentariu.