Asociația „Euro Foto Art”, în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor,  inițiază un nou proiect dedicat prezentării și popularizării clădirilor deosebite din Centrul istoric al municipiului Oradea, construite într-un stil artistic  - Art Nouveau - reprezentativ pentru debutul secolului al XX-lea.

 

Stilul Art Nouveau şi-a lăsat amprenta asupra unui mare număr de clădiri din orașul Oradea. Este de reținut faptul că urbea de pe malurile Crișului Repede este singura din România care face parte din reţeaua europeană a oraşelor „Art Nouveau”.

În cadrul noului proiect vor fi vernisate în Turnul Primăriei mai multe expoziții, realizate cu lucrările artiștilor fotografi din țară și străinătate. Expoziția inaugurală cuprinde lucrările absolvenților cursului de tehnică și artă fotografică, organizat de Clubul Fotografic Nufărul Oradea, sub conducerea artistului fotograf Ştefan Tóth.

Cele 30 de fotografii artistice care vor fi expuse au fost realizate de absolvenții cursului, respectiv de către Kenéz Emese-Katalin, Mezősi László Norbert, Andrei Michael Ogășanu, Laura Trif,  Varga László Zoltán și Daniela Vereș, cu ocazia deplasării de creație efectuată sâmbătă, 16 martie 2019, în centrul istoric al oraşului.

La reușita fotografiilor expuse a contribuit în egală măsură, pe lângă creativitatea cursanților, și vremea „neprietenoasă” în general, dar de mare efect pentru creație! Ploaia căzută la orele dimineții a făcut ca acoperișurile și străzile să se scalde în culori saturate și străluciri rar întâlnite. Bălțile de apă au oferit cursanților posibilitatea realizării unor imagini cu efecte artistice deosebite. Vântul, de asemenea, a favorizat realizarea unor fotografii artistice foarte dinamice. A doua deplasare de creație efectuată spre orele serii, după aprinderea luminilor nocturne, a constituit o nouă provocare pentru cursanți, aceștia străduindu-se să surprindă într-o iluminare deosebită arhitectura clădirilor reprezentative din Centrul istoric al municipiului nostru.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 26 martie, la ora 16.00, în Turnul Primăriei Oradea, în prezența absolvenților. Sunt invitați să participe la eveniment toți iubitorii fotografiei. Fotografiile vor fi prezentate de criticul de artă dr. Ramona Novicov.

În cadrul evenimentului se vor înmâna și Certificatele de absolvire de către artistul fotograf Ștefan Tóth, lectorul și coordonatorul cursului. Momentele muzicale vor fi oferite de artistul Lucian Malița (vioară).

Expoziția Oradea - Art Nouveau (1),  organizată în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor și Clubul Fotografic Nufărul, sub patronajul Asociației Internaționale Euro Foto Art, va rămâne la dispoziția pubicului vizitator până în data de 25 aprilie.