Zilele Culturii Slovace au luat startul la Oradea vineri, cu un schimb de experienţă între elevii care învaţă în şcolile slovace din Bihor şi elevi din Oradea,  şi a continuat în Cetatea Oradea cu folclor slovăcesc şi un concurs gastronomic cu bucate tradiţionale.

 

Astfel, vineri copiii şcolilor Liceul Teoretic „Jozef Kozacek” Budoi, Școala Gimnazială Făgetu, Școala Gimnazială Șinteu, Școala Primară Valea Cerului, Școala Primară Vărzari şi-au prezentat prin viu grai cultura, tradițiile, identitate și școala de unde provin, de care sunt atât de mândri, către elevi din școli cu predare în limba română din Oradea (Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială nr.16, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul „Don Orione”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Școala Gimnazială nr. 11, Școala gimnazială „Dimitrie Cantemir” și Școala Gimnazială „Dacia”)..

Sâmbătă, Cetatea Oradea a fost însufleţită cu dansuri şi cântece tradiţionale, în timp ce familii de slovaci din 19 localităţi din Bihor, Sălaj şi Satu Mare  au prezentat produse culinare tradiționale: găluștele slovăcești cu brânză, plăcintele slovăcești din cartofi și ciorbă tradițională de varză cu afumătură în cadrul concursului de gastronomie.

Concursul s-a deschis cu  prepararea ciorbei tradiționale slovace de varză cu afumătură. Al doilea concurs a fost cel de plăcinte şi al treilea a fost dedicat găluştelor cu brânză.  

Evenimentul a continuat  cu un program cultural-artistic de cântece și dansuri specifice, şi s-a încheiat  cu concerte susținute de „Kollárovci” şi Čardáš, ambele din Slovacia.

Zilelel Cullturii Slovace este un eveniment organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei