La Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, s-a desfășurat vineri, 24 februarie, festivitatea depunerii jurământului militar de către cea de-a 35-a serie de elevi admiși în urma susţinerii examenului de admitere din sesiunea octombrie-decembrie 2022.

La fesivitate a fost prezent adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul de poliţie Ana Maria Jianu. Prezent la eveniment, Petru Blendea, subsecretar de stat în MAI, a transmis tinerilor elevi un mesaj în numele conducerii Ministerului Afacerilor Interne și a felicitat viitorii poliţişti de frontieră:

„În urma unei selecții riguroase, dumneavoastră, cei 239 de viitori polițiști de frontieră, ați fost aleși să urmați o carieră într-una din cele mai importante structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Astăzi, depunerea jurământului militar reprezintă încununarea efortului susținut, a muncii și a studiului, iar pentru asta puteți fi mândri!”

Cu ocazia depunerii jurământului militar, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române a transmis elevilor un mesaj de sprijin și încurajare, exprimându-și totodată încrederea în această instituţie privind formarea viitorilor polițiști de frontieră bine pregătiţi din punct de vedere profesional: „Să fiți mândri de alegerea făcută și să credeți în forțele voastre! Să știți că nu oricine poate fi polițist de frontieră și nu oricine are puterea să pună binele altora mai presus de binele propriu. Provocările sunt multe și diverse, unele dintre ele chiar dificil de anticipat. Conflictul actual din țara vecină ne-a demonstrat tuturor că imprevizibilul este o realitate, că trebuie să fim pregătiți oricând și pentru orice. În cazul dumneavoastră, această pregătire începe chiar de pe băncile acestei renumite instituții de învățământ.”

Cei 239 de elevi școlarizați la Oradea (dintre care 42 de fete şi 197 băieţi), care vineri au depus jurământul militar, au fost declaraţi admişi în urma susţinerii examenului de admitere din perioada octombrie-decembrie 2022. Durata studiilor pentru această serie de elevi este de un an, curricula de învăţământ fiind actualizată la legislația incidentă domeniul de activitate, la cerinţele actuale ale societăţii, dar şi bazată pe experienţa acumulată de instituția noastră de-a lungul timpului. 

Emoția promovării examenului de admitere, dar și vibrația depunerii jurământului militar dau acestei zile o importantă și o însemnătate aparte pentru tinerii elevi.

„Astăzi (vineri, 24 februarie – n.r.) în tradiția românească este Dragobetele, sărbătoarea iubirii și tot tradiția neamului spune că florile primăverii culese în această zi se pun la icoană. Floarea dumneavoastră din această zi este inima și iubirea pe care o puneți la icoana numită România”, le-a transmis viitorilor polițiști de frontieră comisar-șef de poliție Ionel Hotnoga, directorul Şcolii „Avram Iancu”.

Procesul de învăţământ ce urmează a fi parcurs este centrat pe formarea competenţelor din standardul de pregătire profesională, iar pentru a-şi forma toate aceste competenţe au alături un corp de cadre didactice bine pregătite, competente şi dispun de o bază material-didactică care le acoperă toate nevoile. În aceeași bază material-didactică se înscriu și laboratoare de specialitate, zona de simulări tactice, laboratorul de limbi străine şi de informatică, care le stau la dispoziție în perioada de școlarizare. Laboratoarele instituției sunt moderne cu acces permanent la internet, iar condiţiile de cazare și hrană sunt comparabile cu cele ale şcolilor de profil din Uniunea Europeană.

Cu ocazia depunerii jurământului militar, la festivitate au mai luat parte oficialităţi locale şi reprezentanţi ai instituţiilor publice din municipiul Oradea, comandanţi şi şefi ai structurilor MAI şi MApN din garnizoană, veterani de război, şefi şi directori ai instituţiilor care cooperează cu școala din Oradea şi, bineînţeles, părinţii, rudele şi prietenii tinerilor elevi.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea formațiunilor de elevi, într-o atmosferă plină de emoţie, sub privirile tuturor celor prezenţi.