Cetatea Oradea a fost joi, de la ora 9.00, gazda unei conferințe internaționale despre relațiile româno-poloneze reflectate în documentele de arhivă. Evenimentul a fost unul foarte important pentru că istoriile celor două țări s-au intersectat și influențat în numeroase rânduri pe parcursul istoriei.

Continuând seria manifestărilor ştiinţifice dedicate Centenarului României Mari, la Oradea a avut loc o conferinţă ştiinţifică internaţională intitulată „Relaţiile româno-poloneze reflectate în documentele de arhivă” la care au participat, printre alții, Ioan Drăgan - directorul Arhivelor Naţionale ale României, Marzena Kruk - directoarea Institutului Memoriei Naţionale - Comisia pentru Condamnarea Crimelor împotriva Naţiunii Poloneze și Ioan Horga - decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

„Am îmbrățișat aceste legături cu Polonia, cu convingerea că istoria și viața polonezilor și românilor au fost, sunt și vor fi mereu legate. Noi ne facem un titlu de glorie din situația de la 1939 (pe 1 septembrie 1939, după invadarea Poloniei de către armata germană, guvernul polonez, ofiţerii armatei poloneze precum şi un număr semnificativ de refugiaţi polonezi au fost găzduiţi de către statul român. De asemenea, tezaurul polonez a fost păstrat în această perioadă tot cu sprijinul Guvernului român – n.r.) când am contribuit la independența statului polonez, dar mișcarea sindicală „Solidaritatea” sau alegerea primului Papă polonez au fost, la vremea lor, certitudini că situația României se va putea schimba în bine. Experiența istorică a țărilor noastre este asemănătoare și inseparabilă”, a spus, printre altele, Ioan Drăgan - directorul Arhivelor Naţionale ale României. Ioan Horga a vorbit despre lucrurile importante care leagă Oradea de Polonia și despre colaborarea pe care Universitatea din Oradea o are cu 22 de instituții similare din Polonia, subliniind că orașul are ce să le ofere atât participanților din țară cât și din străinătate.

„Anul și locul pentru acest eveniment nu sunt alese întâmplător. Este greu să studiezi istoria Poloniei fără să o citești și pe cea a României, iar anul 2018 este anul centenarului atât pentru România cât și pentru Polonia”, a spus Marzena Kruk. 

Printre participanţi s-au mai aflat istorici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea şi Varşovia, iar comunicările au abordat aspecte complexe legate de relaţiile româno-poloneze cu predilecţie din ultimul secol, dar şi alte teme legate de spaţiul central-european.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea Oradea, alături de Arhivele Naţionale ale României şi Institutul Memoriei Naţionale - Comisia pentru Condamnarea Crimelor împotriva Naţiunii Poloneze din Varşovia.