Două spectacole selectate în Festivalul Național de Teatru - Teatrul Regina Maria, un nou succes
Teatrul Regina Maria se bucură de recunoaștere și în acest an, două dintre producțiile sale fiind selectate pentru a participa la cea de a 31-a ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT) București. Cele două spectacole alese sunt Trei femei înalte și Moștenirea norocului.
Cea de-a 31-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 06 - 14 noiembrie 2021, în format online, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Criticii Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Groza, selecționeri și directori artistici ai prezentei ediții, au anunțat lista spectacolelor participante în FNT 2021. Conceptul din acest an este „Creația. Recreația. Re-creația”, care subsumează și secțiunile FNT. Celor 38 de spectacole selectate din țară li se vor adăuga instalații performative, instalații vizuale, producții din străinătate, precum și evenimente conexe.
Teatrul Regina Maria va fi prezent în festival cu spectacolele: „Trei Femei Înalte”, Edward Albee, regia Diana Păcurar și „Moștenirea norocului” de Thanasis Papathanasiou și Mihalis Reppas, regia Radu Nichifor. Spectacolul „Trei femei înalte” se regăsește în secțiunea Creația. Feminin, iar „Moștenirea norocului” în secțiunea „Recreație”.
„Am apelat la acest concept-umbrelă - Creația. Recreația. Re-creația - pentru că el reprezintă, credem, cel mai bine situația din acest moment a teatrului românesc. În ciuda obstacolelor din ultimii ani, pandemice, financiare, politice chiar, teatrul autohton cunoaște o efervescență și o diversitate notabile. E adevărat, e un fel de supraviețuire disperată, adesea, a artiștilor și companiilor teatrale, însă rezultatele sunt de apreciat”, transmite teatrologul Claudiu Groza.
„Creația acoperă zona producțiilor originale care duc mai departe diversele formule artistice, estetice și ideologice ale teatrului românesc, cu un accent aparte (o subsecțiune întreagă) pe creația regizoarelor - un desant artistic fără precedent în istoria scenei autohtone. Recreația încearcă să surprindă un portret al lumii în tușe parodice, comice, chiar cu umor negru, dar nu în cheie facilă, ci ca un fel de reacție a noastră prin zâmbet la vremurile bizare pe care le trăim. Re-creația redă exact soluțiile găsite de artiști pentru a trece peste blocajul pandemic, fără să-și trădeze vocația și publicul: formule online, interactive, filmice, ingenioase, foarte teatrale fiecare. Ni s-a părut foarte important să semnalăm într-o secțiune aparte multele montări ce recompun mari texte clasice, în noi lecturi regizorale sau dramaturgice: Clasic. Recreat”, a mai transmis acesta.
Accesul la toate manifestările din cadrul festivalului va fi gratuit.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.