Eduard Novak, vizită de lucru la Oradea - Reformarea sportului românesc din temelii
Ministrul Tineretului şi Sportului s-a aflat ieri la Oradea pentru a discuta cu reprezentanţii celor mai importante cluburi sportive, dar şi pentru a-şi face publică Strategia Naţională pentru Sport.
Eduard Novak se află într-un periplu naţional în această perioadă, care are ca scop aflarea problemelor entităţilor sportive din teritoriu care trebuie rezolvate prin intermediul Strategiei Naţionale pentru Sport. Întâlnirea s-a desfăşurat în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, unde Dumitru Ţiplea, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a intermediat această consfătuire, dar şi conferinţa de presă care a urmat. „Am rămas impresionat de modul în care ministrul Eduard Novak a gândit această Strategie Naţională pentru Sport şi ne interesează ce fel de influenţă va avea aceasta pentru Oradea şi judeţul Bihor”, a spus în deschidere prefectul Dumitru Ţiplea.
Colaborare inter-ministerială
Ministrul Sportului din România şi-a prezentat apoi principalele idei pe care se va baza strategia care ca scop reformarea din temelii a sportului românesc. „Consider sportul ca fiind unul dintre cele mai bune mijloace de educaţie. Practicând sport, devii automat mai disciplinat, mai serios, ceea ce este un câştig pentru societate. Scopul vizitelor mele din teritoriu este acela de a afla cât mai multe dintre probleme, dar şi idei care să contribuie la dezvoltarea acestui proiect. Strategia pe care ne dorim să o implementăm nu este una gândită exclusiv de către ministrul Sportului, ci ea are la bază colaborarea cu ministere precum cel al Educaţiei, Apărării, Dezvoltării sau al Fondurilor Europene. În acest moment nu există o direcţie comună în acest sens a tuturor factorilor de decizie. Sportul românesc înseamnă şi autorităţi locale care trebuie să fie responsabile în ceea ce priveşte baza materială”, a mai spus Eduard Novak.
Specializarea antrenorilor în cel mai înalt grad
În continuare, ministrul Sportului a punctat problemele majore pe care trebuie să le rezolve treptat această strategie pe care o dezvoltă. „Problemele din sportul românesc sunt multiple. Nu există o viziune comună. Fiecare minister acţionează pe cont propriu, exemplele cele mai importante fiind cluburile Dinamo, de la Interne, şi Steaua, de la Apărare. Ne dorim să ajungem la o formulă cât mai simplă şi unitară. Fiecare părinte îi doreşte binele copilului său, dar, din cauze multiple, se ajunge, de cele mai multe ori, în punctul în care se renunţă la sport în favoarea şcolii. Ne dorim ca sportivii talentaţi să aibă în viitor garanţia că atunci când îşi vor încheia carierele să aibă posibilitatea să se integreze mult mai uşor în orice domeniu de activitate. Un alt punct major din această strategie este acela de a implementa un sistem de specializare a antrenorilor. La ora actuală peste 50% dintre antrenori au peste 50 de ani şi nici nu vreau să mă gândesc unde ne vom afla din acest punct de vedere peste 10 ani dacă nu facem nimic în acest sens. Antrenorul este cel mai important factor în sport. Nu am nicio problemă cu vârsta acestora, ci doar cu lipsa de specializare. Majoritatea acestor antrenori au cunoştinţe acumulate în urmă cu 30 de ani, iar cu aşa ceva nu avem cum să fim competitivi în prezent. E de neacceptat ca un antrenor cu o specializare de 2 ani să ajungă să pregătească o echipă naţională. Ne dorim ca fiecare tehnician să se specializeze câte 2 ani la fiecare categorie de vârstă şi doar cei care vor avea cel mai înalt nivel de pregătire să ajungă să antreneze la seniori”, a mai afirmat ministrul Sportului.
„Doar 15% din buget ajunge la sportivi”
„Suntem printre primele ţări din Europa ca număr de cluburi, dar finanţarea este prost gândită. Avem 9 cluburi funcţionale, dar, din păcate, doar 15% din buget ajunge efectiv la sportivi, restul mergând către reparaţii, renovări, reabilitări. Noi, ca minister, trebuie să investim în cantonamente, în staff-urile tehnice, în sportivi, iar autorităţile locale să fie cele care să îngrijească bazele sportive. Ca ţară, suntem primii în Europa la probleme precum obezitatea, sedentarismul, problemele cardio-vasculare şi de aceea ne dorim ca, pe viitor, cel puţin de 5 ori pe săptămână să se facă sport în şcoală, 2-3 ore de educaţie fizică, dar şi activităţi în aer liber. Prin această strategie ne dorim să dezvoltăm sportul în trei direcţii: sportul în şcoli, sportul de masă şi sportul de performanţă. Termenul pentru implementarea acestui program este luna martie a anului viitor, dar încă din ianuarie ne dorim să începem pe anumite direcţii. Un alt aspect pe care îmi doresc să îl schimb este acela că doar FRF se ocupă de fotbal. Ministerul Sportului trebuie să sprijine academiile de fotbal, deoarece copiii noştri practică acest sport şi nu trebuie să facem nicio discriminare”, a mai spus Eduard Novak.
La prima vedere strategia pe care şi-o doreşte ministrul este una extrem de interesantă, dar toată acestă muncă ar putea fi în zadar câtă vreme ea va fi complet anulată de o eventuală schimbare a puterii politice care ar putea avea loc în următoarele zile. Aşadar, să sperăm că în fruntea ţării avem oameni responsabili care mai presus de interesele meschine de partid pun pe primul loc cetăţeanul, care are cu totul alte priorităţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.