În ciuda ploii și a atmosferei apăsătoare, centrul orașului Oradea s-a umplut de culoare sâmbătă, la prânz, când au început să sosească primii concurenți de la ediția din 2019 a X-Man România. I-au așteptat câțiva entuziaști, în frunte cu voluntarii și organizatorii, care au știut să îi facă să se simtă așa cum merită, campioni.

 

Ceea ce vedeam în urmă cu câțiva ani pe Eurosport și pe alte canale importante media, specializate pe sport, se întâmplă de câțiva ani în Oradea. Dincolo de explozia de culoare care transformă centrul orașului într-o atracție imediată, clădirile din centrul vechi și cele de pe lungimea traseului nu sunt cu nimic mai prejos decât cele pe care le vedeam în urmă cu câțiva ani în competițiile de anvergură. Oradea merita o competiție precum AROBS X-Man, iar această competiție merita să se desfășoare într-un oraș precum Oradea. Asta pentru că nu este o competiție oarecare, ci una la care participă anual sute de concurenți (anul acesta au fost în jur de 400) și care fac un efort titanic, înotând, pedalând și alergând 226 de km. 

Startul competiției s-a dat sâmbătă, la ora 07.00 (10.00 pentru half iron-man), la lacul Săldăbagiu de Munte (Hanul Pescarilor) unde concurenții au înotat 3,8 km la full ironman și 1,9 km la half ironman. După proba de înot au trecut la proba de ciclism, pe traseul restricționat circulației rutiere, de 24 de km, Paleu-Uileacu de Munte-Cauaceu, unde au pedalat 180 km la full ironman (au parcurs bucla de 7 ori) și 90 km la half. Ultima probă, alergarea, s-a desfășurat în centrul Oradiei, pe bucla: Parcul 1 Decembrie – str.Vasile Alecsandri – Piața Unirii. Aici sportivii au alergat 42,2 km la full ironman și 21,1 la half ironman. Finishul a fost în centrul competițional din Piața Unirii. Traseele au fost parcurse atât individual cât și în echipe, având și două categorii speciale: Family Challenge și Company Challenge.

Evenimentul a fost inclus în calendarul competițional al Federației Române de Triatlon, fiind și Campionatul Național de Triatlon pe distanță lungă.

X-Man România 2019 a fost organizat de asociația Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor în parteneriat cu Federația Română de Triatlon, având sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, al Consiliului Județean Bihor și al Poliției Rutiere. Evenimentul a fost sprijinit și de peste 120 de organizatori și voluntari.